Municipiul Sighetu Marmației a reprezentat România, la invitația Ambasadei țării noastre, în Ucraina, la “International Art Festival Carpathian Space- Ivano-Frankivsk – 3-5 mai 2019“, participând cu succes la următoarele secțiuni: promovarea turismului – cu tema “Viitorul turismului ecologic în Maramureș“ prezentată de dr. Măran Petru Daniel; artă fotografică, cu expoziția “Zestrea Maramureșului“ – autor Mariana Scubli; prezentare culinară a bucătăriei din Maramureș- maistru bucătar Maria Crina Ștetca și cu un spectacol extraordinar de cântece și dansuri populare susținut de Ansamblul Folcloric “Mara“ al Centrului Cultural Sighetu Marmației (coregraf-Gheorghe Rednic, coordonator artistic- Ileana Matus, manager Ioan Dorel Todea).
Dr. Petru Măran, din cadrul Centrului de Informare Turistică Sighetu Marmației, a făcut o prezentare turistică a regiunii Maramureș.
Expunerea s-a axat pe destinațiile ecologice, rurale și culturale ale regiunii. Publicul local s-a arătat extrem de interesat de principalele atracții turistice aflate într-o zonă geografică care se învecinează cu regiunea Ivano-Frankivsk, oferind astfel și avantajul accesibilitatii facile si rapide pentru locuitorii vestului Ucrainei.
Vernisajul expozitiilor de artă ale țărilor participante și ale celor românești din cadrul Festivalului “Carpathian Space 2019”- Ivano-Franskivsk a fost organizat cu aportul ambasadelor Republicii Belarus, Republicii Lituania, Republicii Letonia, Republicii Cehe, republicii Moldova, Georgiei, României, Slovaciei, Azerbaidjanului, Bulgariei, Ungariei, Austriei.
Mariana Scubli a prezentat pe simeze douăzeci de fotografii de dimensiuni mari, cu peisaje și portrete reprezentative pentru zona Maramureșului voievodal. Cei prezenți au apreciat atât arta artistei fotograf cât și varietatea subiectelor fiecărei fotografii. Lucrările vor fi expuse pe viitor în capitala Ucrainei, la Kiev.
Maistru bucătar Maria Crina Ștețca a făcut o prezentare culinară specifică zonei Maramureșului. Unui numeros public i s-a oferit spre degustare sarmale cu coaste afumate și cârnați de porc și plăcintă țărănească cu brânză, mărar și ceapă. În timpul prezentării publicul s-a bucurat de cântecele și dansurile prezentate de Ansamblul Folcloric “Mara“.
Spectacolele din cadrul Festivalului “Carpathian Space 2019” sau derulat pe șapte scene profesionale, instalate în diferite puncte din orașul Ivano-Franskivsk.
Pe scena principală a ediției din acest an a Festivalului Internațional de Artă “Carpathian Space”, Ansamblul Folcloric “Mara“. a oferit un spectacol muzical-coregrafic răsplătit cu aplauze de publicul prezent. Alături de dansatori au evoluat instrumentiștii Ioan Covaci – vioară, Gheorghe Ștețca – zongoră, Găvrilă Covaci – acordeon, Mihai Bolbos – tobă și soliștii Ileana Matus și Paul Romaniuc.
În comunicatul Ambasadei României la Kiev se arată: “Ansamblul Folcloric Mara din SighetuMarmației este un ansamblu de renume în județul Maramures și în nordul României, a împlinit 50 de ani de de la înființare și a câștigat de-a lungul anilor numeroase premii naționale și internaționale. La Ivano-Frankivsk artiștii ansamblului au prezentat cântece și dansuri reprezentative zonelor folclorice Maramureș și Oaș“.
Actuala generație de dansatori, soliști și instrumentiști, a demonstrat că sunt continuatori de valoare a succeselor internaționale obținute în peste o jumătate de secol de a Ansamblului Folcloric “Mara“, adevărat ambasador al cântecului și dansului, a valorilor culturale românești!