Ziua Mondiala a Sanatatii se celebreaza in fiecare an in data de 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 1948 si reprezinta o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate sa se implice in activitati care pot duce la o stare de sanatate mai buna.
Tema pentru Ziua Mondiala a Sanatatii 2015 este Siguranta Alimentatiei, o tema de maxima importanta pentru toti oamenii de pe planeta și pentru multe parti interesate, incluzand guvernele, societatea civila, sectorul privat, precum și agentiile interguvernamentale.
Scopul campaniei este de a stimula guvernul sa imbunatateasca siguranta alimentatiei (prin campanii de sensibilizare a publicului și evidentierea actiunilor in curs de desfașurare in acest domeniu), precum si incurajarea consumatorilor pentru a se asigura ca alimentele din farfuria lor sunt sigure (sa puna intrebari, sa verifice etichetele, sa urmeze sfaturile de igiena).
Siguranta alimentatiei este un domeniu de actiune al sanatatii publice care protejeaza consumatorii de riscurile de toxiinfectie alimentara sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente.
La nivel global, bolile transmise prin alimente duc anual la decesul a aproximativ doua milioane de persoane, din care o proportie insemnata sunt copii. Alimentele pot contine bacterii, virusuri, paraziti sau substante chimice responsabile de peste 200 de maladii, de la boala diareica acuta si pana la cancer. Bolile transmise prin alimente pot influenta dezvoltarea socio-economica prin impovararea sistemelor de sanatate, afectarea economiilor nationale, a turismului si comertului.
Modificarile in productia, distributia si consumul alimentelor, modificarile de mediu, aparitia de noi germeni patogeni, rezistenta microbiana dar si intensificarea turismului si comertului, cu posibilitatea de diseminare fara a tine cont de granite, impun intarirea sistemelor de siguranta alimentatiei, atat la nivel national cat si international.
Toti cei implicati in lantul alimentar, de la fermieri, producatori si pana la vanzatori sau consumatori, au responsabilitati majore in domeniul sigurantei alimentatiei. Ziua Mondiala a Sanatatii din 2015 este considerata o oportunitate pentru sensibilizarea persoanelor care lucreaza in diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producatori, comercianti, personal medical dar si consumatori, cu privire la importanta sigurantei alimentatiei, la rolul pe care fiecare trebuie sa-l adopte.
Astfel, campania este centrata pe cele Cinci mesaje cheie pentru siguranta alimentatiei, concepute de OMS:
1. Pastrati curatenia
2. Separati alimentele gatite de cele crude
3. Gatiti cat mai bine alimentele
4. Pastrati alimentele la temperaturi sigure
5. Folositi surse de apa si materii prime sigure.
In Romania, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sanatatii, avand sloganul „De la ferma pana in farfurie, Mancarea sigura sa fie” este coordonata de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica.
Cu aceasta ocazie, Directia de Sanatate Publica Maramures a publicat pe pagina web a institutiei la capitolul Noutati, ,,Raportul pentru sanatate si mediu 2014’’ in judetul Maramures.
CUNOASTERE = PREVENIRE
Sursa: DSP Maramures