Vezi VIDEO
Cea mai veche cladire de piatra din Maramures, Turnul Stefan, monument istoric datand din secolul al IV-lea si simbol al Baii Mari, neprotejat de autoritati, a ajuns toaleta oamenilor fara adapost care isi fac veacul in parculetul din apropiere. Prin complicitatea autoritatilor locale, simbolului municipiului Baia Mare isi “face reclama” cu… boschetari, mizerie si miros insuportabil. In plus, turistii romani si straini care doresc sa viziteze Turnul Stefan trebuie sa… telefoneze cu cateva zile inainte si sa isi cumpere bilete de la doua magazine situate in Piata Libertatii nr. 6 si Piata Pacii, nr. 6.
Cei care nu se informeaza asupra procedurii de vizitare a Turnului Stefan din Baia Mare, gasesc portile monumentului istoric ferecate. Turistii nu sunt intampinati nu de ghizi, ci de boschetari si de cersetori, oameni pentru care parcul din imediata apropierea monumentului a devenit casa, masa, birt si… toaleta.
“Agentia de turism organizeaza vizitarea turnului numai daca este vorba de un mic grup. Trebuie sa fim cel putin 25 de persoane”, spune cu tristete un turist maghiar care a dorit sa viziteze turnul, dar nu a putut intrucat a inteles gresit mesajul care precizeaza ca turnul poate fi vizitat de un grup de maximum 25 de persoane. Asta pentru ca informatia inscriptionata pe usa de intrare in turn e scris doar in limba romana.
Alt turist, din Bucuresti, aflat pentru prima oara in Baia Mare, s-a aratat incantat de ceea ce a vazut in resedinta de judet a Maramuresului. Singurele lucruri care l-au nemultumit au fost… boschetarii din preajma turnului si faptul ca nu a putut sa viziteze monumentul.
“Daca fac lucruri rele, ar trebui facut ceva pentru protejarea Turnului, e foarte frumos”, a spus bucuresteanul Andrei Anitescu. Cat despre vizitarea turnului… “Nu, nu am apucat sa urc, de asta am venit, dar…”, a adaugat acesta.
Si oamenii care locuiesc in Centrul Vechi al municipiului sunt nemultumiti de faptul ca obiectivul turistic nu este pus in valoare asa cum trebuie si de mizeria pe care “chiriasii” de ocazie o lasa in urma lor. Boschetarii beau spirt de la un birt din zona, danseaza, dorm pe jos si chiar urineaza pe peretele monumentului.
“Aia n-au niciun Dumnezeu, n-au nicio cultura, n-au nimic! Ce pretentii ai de la ei? Daca se culca pe afara, ce pretentii poti sa ai?”, se intreaba Ioan Mihalca, un baimarean care domiciliaza in zona obiectivului turistic. Alt baimarean se plange de faptul ca boschetarii ii dorm sub geam si fac galagie toata noaptea.
Bataia de joc a oamenilor strazii a ajuns la urechile sefilor Directiei de Cultura Maramures. Directorul Ioan Marchis s-a plans despre situatia jalnice in care se afla monumentul istoric chiar Institutiei Prefectului in cadrul Colegiului Prefectural. In urma sesizarii, prefectul Sandu Pocol a cerut organelor legii sa ia masuri impotriva vandalilor.
“Dupa ceea ce ne-a semnalat domnul Marchis, domnul prefect a luat legatura cu domnul comisar-sef Ionel Todoran, adjunct la Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures, si i-a dat ordine pentru a asigura ordinea publica si linistea. Vor fi mai multe patrule care vor veghea acest lucru, iar in caz contrar vor fi aplicate sanctiuni contraventionale celor care nu vor respecta legea”, a spus Dan Buca, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului.
Primaria Baia Mare, proprietarul de drept al turnului, pare sa nu fi invatat importanta turismului local, desi ar putea scoate bani frumosi din vizitarea acestui monumentul istoric, unic in Maramures.
Ridicat la cererea principelui Iancu de Hunedoara, pentru a marca o victorie a crestinatatii impotriva otomanilor, edificiul a fost comparat cu turnul vechii primarii din Praga si, de-a lungul timpului, a constituit un reper cultural de exceptie. La sfarsitul anilor ’90, turnul a fost “scena” in care s-a desfasurat manifestarea Poezia din Turn, realizata la initiativa actorului baimarean Paul Antoniu.
Sursa: Catalin Tineghe