Traditionala ie romaneasca a fost sarbatorita sambata, 20 iunie, la Madrid, in cadrul primei editii a spectacolului ‘La Madrid de Sanziene, purtam ia cu placere’, conform unui comunicat al organizatorilor evenimentului, Asociatia hispano-romana Salva si Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania-FEDROM.
La evenimentul coordonat de Ica Tomi, o neobosita promotoare a folclorului, obiceiurilor si traditiilor romanesti, au participat in jur de 200 de persoane. „Atunci cand imbraci un costum popular, imbraci toata istoria stramosilor tai si asa poti sa arati cine esti si de unde vii’, sustine ea.
Numerosi romani si spanioli s-au intalnit la aceasta sarbatoare a portului popular romanesc, primii — mandri de frumusetea acestor costume, iar cei din urma — dornici sa cunoasca o parte din cultura si traditiile romanesti.
Spectacolul a debutat cu o strigatura in prag din Ardeal: trei tineri imbracati in costume populare autentice de pe Valea Somesului le-au urat spectatorilor „bun venit” intr-o maniera originala.
Peste 50 de persoane s-au inscris la concursul de costume populare, care a avut trei premii inmanate de presedintele juriului, Miguel Fonda Stefanescu, presedintele FEDROM. Premiul pentru cea mai frumoasa ie a fost castigat de Alexandra Sava, cu o ie deosebita din Bucovina, cusuta de bunica ei. Premiul pentru cel mai frumos costum popular a fost castigat de Simona Jarda, cu un costum vechi din zona Bistrita-Nasaud, iar premiul pentru cea mai frumoasa prezentare i-a fost acordat Elenei Botarla, cu un frumos costum din zona Sibiului.
Partea a doua a evenimentului a debutat cu o reprezentatie a grupului folcloric de copii al asociatiei Pro Vita Lex, condus de Angela Petre. Acesti copii au participat la nenumarate spectacole, reprezentand cultura romaneasca prin cantece si dansuri traditionale. Solistii grupului, Monica Popa Lucaciu si Andres Popa Lucaciu, mama si fiu, au animat atmosfera, reusind sa ridice sala in picioare. Originari din Sebes-Alba, ei reusesc sa transmita prin cantecul lor frumusetea locurilor natale.
Pe scena au mai urcat solistele Florica Badea si Ana Mitrica Grama, Ionut Tomoioaga originar din Sighet, care a impresionat audienta cu o interpretare la vioara a unei suite de Maramures, dar si Nicolae Petriman, un artist al taragotului si un admirator si demn urmas al virtuozului Dumitru Farcas.
Sursa: Agerpres