Vezi VIDEO
Valorile Maramuresului au fost scoase in evidenta astazi, 9 mai, in cadrul simpozionului „Prezente maramuresene”, organizat cu ocazia Zilei Europei la Palatul Administrativ din Baia Mare. Invitatii la eveniment au vorbit despre frumusetea Maramuresului, dar mai ales despre bogatia culturala, arhitecturala si despre rezultatele de exceptie din educatie. Cu aceasta ocazie, autoritatile maramuresene au sustinut ca nu trebuie sa ne fie rusine sa recunoastem ca suntem romani si ca e timpul sa spunem raspicat ca ne mandrim cu acest lucru.
De Ziua Europei, autoritatile maramuresene au decis sa puna accent pe valorile judetului. In acest context, pentru al optulea an, la Palatul Administrativ a fost organizat simpozionul „Prezente maramuresene”. In cadrul evenimentului, oameni de cultura au evidentiat ca Maramuresul are cu ce se mandri, fiind cunoscuta zestrea culturala a zonei, dar si frumusetea arhitecturala care e obligatoriu sa ramana nealterata.
De altfel, autoritatile judetene si locale au aratat ca maramuresenii nu trebuie sa faca „nimic special” pentru a-si pune in valoare identitatea. „Sunt multe evenimente care au marcat existenta noastra ca europeni, sunt multe evenimente in care maramuresenii si-au adus aport substantial, care au demonstrat ce inseamna maramuresean in Europa”, a spus prefectul Judetului Maramures, Anton Rohian.
La randul sau, seful administratiei maramuresene, Zamfir Ciceu a declarat ca „nu trebuie sa facem nimic special pentru a fi confundati cu traditia maramureseana, trebuie sa pastram si sa transmitem mai departe ceea ce inseamna in Maramures, cultura si traditie. Pe de alta parte, intr-o Europa unita avem nevoie ca Maramuresul sa dea acestei Europe specialisti”.
Autoritatile au mai atras atentia ca e nevoie sa ne pastram demnitatea si curajul de a recunoaste ca suntem romani, intr-o societatea in care se vorbeste prea mult despre Europa si prea putin despre mandria de a face parte din acest popor.
„Vorbim prea mult despre Europa si prea putin despre Romania. Vorbim prea mult despre ce ne impun altii sa facem si prea putin despre ceea ce stim noi sa facem. Suntem prea dornici sa ne punem eticheta ca suntem europeni si uneori prea rusinosi sa spunem ca suntem romani. Cred ca in aceasta conjunctura, unde la nivel economic e bine sa existe un club care se numeste comunitatea europeana, trebuie sa spunem cu tarie si fermitate ca suntem romani si sa ne aratam valorile si sa nu o facem intr-un mod timid, pentru ca avem valori si aici in Baia Mare, in Maramures si in intreaga Romanie. Avem valori in stiinta si invatamant, sport si sunt lucruri care ne fac sa fim de multe ori diferiti. Europa nu inseamna plafonare si nu trebuie sa insemne o egalizare”, a afirmat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
La simpozion au fost invitati sa participe si sase dintre elevii maramureseni care au avut rezultate exceptionale in invatamant, obtinand premii importante la olimpiade nationale si internationale. De asemenea, unul dintre participanti a fost Mihai Pruna care va merge din aceasta toamna la Universitatea Cambridge.
„La solicitarea Prefecturii ne-am gandit ca la acest simpozion care se refera la «Prezente maramuresene» in spatiul european cel mai evident ar fi sa remarcam rezultatele elevilor nostri la competitiile nationale si internationale. Astfel, am rugat elevii cu rezultate deosebite sa participe la acest simpozion si astfel avem olimpici internationali care au castigat premii nu numai pe continentul european cat si peste doua continente, in plus avem o olimpica ce a obtinut premiul intai la olimpiada de biologie pe tara si un elev de la «Alexandru Ioan Cuza» ce a participat intr-un proiect european si cu acest proiect a obtinut locul 2 la o competitie nationala pentru proiecte europene”, a spus Adriana Mester, inspector scolar in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures.
De Ziua Europei, conducerea Prefecturii a oferit diplome de excelenta pentru Gheorghe Dinu, pentru rezultatele din domeniul creatiei si cercetarea filmului si pentru istoricul si criticul de arta Tiberiu Alexa, directorul Muzeului de Arta.
Sursa: Camelia Tocaci