Vezi VIDEO
Simpozionul International de Arta, desfasurat timp de doua saptamani la Coltau, s-a incheiat cu o expozitie in plain air. 14 artisti din Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Slovacia, Spania si Romania si-au expus lucrarile de pictura, sculptura si fotografie in curtea castelului Teleki Sandor din Coltau in 15 iulie, in prezenta unui numar insemnat de artisti si localnici. Asa cum era de asteptat, sursa de inspiratie in majoritatea lucrarilor a fost poezia “La sfarsit de septembrie” ce apartine poetului Petöfi Sandor, una dintre cele mai sensibile opere ale sale.
14 artisti din sase tari europene au reinviat farmecul de odinioara al castelului Teleki Sandor din Coltau, in cadrul primei editii a Simpozionului International de Arta. Povestea de dragoste traita in luna de miere de marele poet Petöfi Sandor impreuna cu sotia sa, Julia Szendrey, in spatele portilor castelului, i-a fascinat pe majoritatea poetilor invitati la simpozion. Asadar, ei au transfigurat pe panza momentele traite de indragostiti in “La sfarsit de septembrie”, una dintre cele mai sensibile si in acelasi timp triste lucrari ce apartine poetului maghiar.
“M-a inspirat povestea aceasta romantica dintre Petofi si Julia. De aceea in lucrarea mea am vrut sa o arat folosind tehnici de restaurare, pe Julia ca o femeie in luna de miere, iubitoare si calda”, a explicat Igor Sokolovsky, pictor restaurator.
“Poezia este foarte aproape de inima mea pentru ca e romantica si trista”, a adaugat Beata Bebel, pictorita. Alti artisti s-au lasat, in schimb, furati de aleile tainice din curtea castelului si de frumusetea imprejurimilor.
“Nu m-am lasat sedus de poezia lui Petofi ci de comunitate si spatiu incojurator. Intotodeauna cand particip la un simpozion ma las dus de frumusetea locului”, a spus Fuzes Gergely, pictor.
Evenimentul, aflat la prima editie, si-a propus constituirea unui patrimoniu de lucrari de arta si, totodata, constientizarea membrilor comunitatii din Coltau privind importanta demersului artistic.
“Sunt multumit pentru ca am vazut ca locuitorii Coltaului au primit foarte bine aceasta manifestare si ca au constientizat ce inseamna artistul in comunitate. Mai mult, artistii participanti au lasat niste urme importante”, a afirmat Gyori Csaba, unul dintre curatorii simpozionului.
Lucrarile artistilor vor ramane pentru un timp la primaria din Coltau, iar apoi vor fi expuse la Castelul Teleki, dupa ce obiectivul istoric va fi renovat.
Sursa: Diana Grad