În cadrul întâlnirii de joi, 15 martie 2018, care s-a desfășurat în Sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș, misiunea economică condusă de Ambasada Austriei – Secția Comercială a prezentat primarilor Maramureșului, dar și oamenilor de afaceri interesați, o sesiune dedicată oportunităților de afaceri în gospodărirea comunală.
Simpozionul economic austriaco-român “Tehnologie și servicii pentru gospodărire comunală” a reunit în Maramureș, ultimul județ din România selectat de reprezentanții din Austria, un număr de 13 reprezentanți de pe piața de produse și servicii de gospodărire comunală din țara străină. Firmele austriece participante, sub coordonarea Verei Maier -atașat comercial al Ambasadei Austriei – Secția Comercială-, și-au prezentat portofoliul de servicii, produse și tehnologii, explicând faptul că orașele și comunele austriece dispun de una dintre cele mai bune infrastructuri de gospodărire comunale din Europa.
Dintre acestea putem aminti CNS Messtechnik, expert în proiectare și verificare rețele de alimentare și evacuare ape, ape uzate; Compost Systems furnizor de top în ceea ce privește tratarea mecano – biologică a diferitelor tipuri de deșeuri; un producător de beton polimeric cu istorie la nivel european- Duraton Polymerbeton; Evn Group, cu o expertiză în domeniul energiei și mediului – stații de epurare apă. Tencate Geosynthetics este un producător de vârf european de textile geo-sintetice pentru o multitudine de aplicații în construcțiile civile.
Președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, alături de reprezentanții județului au oferit informații utile despre cele mai importante investiții derulate de Consiliul Județean, obiectivele strategice pe termen scurt și lung ale județului, în timp ce recentele investiții derulate de Primăria Municipiului Baia Mare au fost prezentate de edilul municipiului, Cătălin Cherecheș.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajare în județul Maramureș și-a prezentat obiectivele pe termen scurt și lung în domeniul de activitate, respectiv asigurarea funcționalității Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor în județul Maramureș, un proiect major de infrastructură al Consiliului Județean Maramureș, precum și trecerea la o nouă etapă prin implementarea conceptului de economie circulară.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Apă și de Canalizare Maramureș reglementează și controlează furnizarea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare pentru un număr estimat de 400.000 de locuitori ai județului. Preocuparea actuală a acestei asociații este pregătirea aplicației pentru POIM 2014-2020, în vederea derulării „Proiectul Regional de Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din județul Maramureș”, o investiție de valoare aproximată de 174 milioane de euro.
Un alt domeniu ce poate reprezenta interes pentru investitorii austrieci este cel al drumurilor județene, unde S.C. Drumuri – Poduri Maramureş S.A., o companie sub acționariatul instituției Consiliului Județean, întreține o rețea de drumuri județene de 786 km. Anul 2017 a reprezentat un an în care s-au inițiat o serie de investiții în capacitatea tehnologică a acestei companii, astfel încât să se îmbunătățească nivelul său competitiv. În acest sens, se dorește continuarea acestei politici de creștere a competitivității și în anul 2018.
Ultima parte a acestei întâlniri a fost una interactivă – de networking, unde companiile austriece au fost puse față în față cu cele mai importante companii din acest domeniu din Maramureș, pentru a stabili un prim contact și puncte comune de interes. Un lucru foarte important a constat în participarea activă și numeroasă a primăriilor din județ în cadrul acestui seminar. Primarii și-au arătat interesul concret în integrarea unor tehnologii și soluții de ultimă oră în toate investițiile pe care le derulează sau sunt în curs de aprobare la nivelul comunităților locale pe care le reprezintă. Consiliul Județean Maramureș își propune atragerea unor astfel de evenimente în județul nostru, cu precădere a misiunilor economice derulate de reprezentanțele diplomatice străine în România, iar în acest sens, Ambasada Austriei – Secția Comercială a promis includerea Maramureșului în misiunile sale anuale, după identificarea unor domenii de interes comun.