Vezi VIDEO
Repetitia este mama invataturii si fiecare exercitiu repetat ii duce pe executanti mai aproape de perfectiune. Urmand acest principiu, jandarmii maramureseni au efectuat un exercitiu pe Valea Vaserului, actiune menita sa consolideze protocoalele care se aplica in cazul unor situatii reale.
„Aceasta activitate mai complexa s-a desfasurat in perioada 29 iulie – 1 august in zona Valea Vaserului, mai bine zis pe platoul de la Faina. A fost un exercitiu complex intrucat a implicat forte atat din partea Jandarmeriei Maramures cat si din partea Salvamont Maramures si Inspectoratul General de Aviatie. Au fost implicate aceste trei structuri pe o procedura comuna de salvare-evacuare a persoanelor aflate in dificultate in zona montana. A fost o aplicatie benefica pentru toate structurile datorita specificului acestei zone, unde fenomenele meteo sunt foarte diverse si unde se schimba dintr-un moment in altul”, a precizat mr. Petru Floristeanu, inspector-sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures.
Tabara organizata pe Valea Vaserului – Suligu – Faina a cuprins pe parcursul celor trei zile de desfasurare diferite activitati, incepand cu cele de recunoastere, identificarea locurilor de organizare a atelierelor de pregatire si instalarea acestora, proceduri de acordare prim ajutor, noduri si legaturi specifice, tehnici de rapel, tiroliana, transport accidentat, precum si un exercitiu complex „Cautarea / salvarea persoanelor ratacite in zona montana Valea Vaserului la sol si din aer. Aplicarea procedurii in situatia constatarii unor afectiuni a starii de sanatate a persoanelor la cea mai apropiata unitate medicala”. Acest exercitiu complex a fost realizat prin suportul aerian primit din partea Inspectoratului General de Aviatie din MAI, care a participat cu o aeronava de tip MI 17.
„Acest exercitiu nu a fost in premiera, au mai fost si in anii trecuti organizate aceste activitati insa in zone diferite din judetul Maramures. Ceea ce este spectaculos la acest exercitiu este modul de efectuare a salvarii in mediul montan unde sunt implicate proceduri specifice acestui gen de salvare”, a mai adaugat Floristeanu.
Complexitatea activitatilor desfasurate a fost ingreunata de catre conditiile meteorologice nefavorabile, fapt ce a determinat solicitarea la maximum a participantilor si a tehnicii din dotare. Actiunea desfasurata in comun este o procedura de data mai recenta care acum este in plin proces de evaluare.
„Ca mod de actiune in zona montana sunt prevazute a participa la aceste activitati structurile cu atributii in domeniu. Centrul de greutate este pe serviciul Salvamont si Jandarmeria montana, care sunt singurele structuri specializate a interveni in sprijinul cetatenilor in dificultate. Este o procedura noua, care la aceasta ora este in curs de evaluare, urmeaza sa se faca si alte ajustari in functie de vulnerabilitatile sau, ma rog, modificarile care trebuiesc efectuate. In acest sens, noi am incercat sa vedem cum functioneaza la nivelul judetului punerea in aplicare a acestuia si cum reactioneaza structurile cu atributii in domeniu”, a explicat lt.col. Marin Teglas, prim-adjunct al inspectorului-sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures.
Acesta a fost doar un exercitiu, dar un eveniment real in zona a avut loc in anul 2008 cand un grup mare de turisti a avut nevoie de ajutor ca sa coboare de pe munte, unde a fost prins de inundatiile de pe Vaser.
Sursa: Ana Pop