Vezi VIDEO
Folclorul autentic incepe sa fie o raritate. Interpretii de muzica populara recunosc ca se inmultesc compromisurile chiar si in acest domeniu. Dornici de succes imediat, tinerii solisti ajung sa cante piese „de slaba factura” si chiar sa imbine folclorul cu stiluri muzicale mult mai comerciale.
Folclorul romanesc nu mai e demult ce-a fost. O recunosc chiar si artistii consacrati de muzica populara care spun ca din cauza dorintei de a avea succes imediat, tinerii ajung sa devina artisti mediocrii. Repertoriul ales de acestia e unul prost, cu piese ale caror texte lasa mult de dorit.
„A fi interpret de folclor nu e greu daca stii sa-ti alegi un repertoriu si asa pe placul publicului, sa respecti linia, ce inseamna traditie, folclor autentic. Foarte multi cauta in ultimul timp succesul imediat, n-o sa reuseasca. Si de dragul de a gasi succesul imediat cad in partea in care n-ar trebui sa cada, a cantecelor de slaba factura, texte nepuse la punct, ca sa nu spun altfel, ei cred ca asa vor avea succes, niciodata nu vor avea succes asa, important e sa fii undeva intre ele”, a declarat unul dintre solistii de muzica populara, Vasile Coca.
Pe de alta parte, artistii sustin ca deseori se recurge la compromisuri tocmai din cauza ca nici publicul nu mai e unul pretentios, ci se lasa sedus de piesele usor cantabile, fara a pune pret pe autentic si pe traditional.
„Din pacate la noi folclorul autentic nu prea are trecere, dar incerci sa imbini placutul cu traditionalul. Orice cantec daca nu are text in care cineva sa se regaseasca nu prea are succes”, a adaugat Vasile Coca.
Solistii de muzica populara au mai punctat ca tinerii interpreti au sansa de a deprinde tainele folclorului in momentul in care ajung sa cante la spectacolele organizate cu diferite ocazii in localitatile din tara. In momentul in care urca pe aceeasi scena cu artistii consacrati, interpretii debutanti au posibilitatea de a fi indrumati de acestia sau de a urma modelul lor, a mai precizat Vasile Coca.
Sursa: Camelia Tocaci