CNSLR Fratia a anuntat pentru data de 9 mai un miting de proportii in Capitala. Se preconizeaza ca vor iesi in strada in jur de 15.000 de oameni. Startul la proteste va fi dat in Piata Constitutiei, unde va fi prezenta si o delegatie de cateva sute de sindicalisti din Maramures. Ei sunt revoltati de politica fiscala a executivului si sunt decisi sa blocheze activitatea economica pe teremin nelimitat pana ce nu le vor fi marite salariile.
Sindicalistii vor marsalui de la Parlament si pana in fata cladirii Guvernului, unde vor depune o lista cu 12 revendicari. Cea mai importanta cerere a acestora vizeaza cresterea salariilor. Ei vor ca venitul lunar minim pe economie sa ajunga anul viitor la 500 de lei, iar cel mediu net la 1.200 de lei. De asemenea, cer infiintarea tribunalelor muncii, crearea unui sistem de protectie sociala eficient, majorarea pensiilor si eliminarea discriminarilor intre pensionari, precum si compensarea cresterii pretului la gaze, energie electrica, combustibili si utilitati.
Sanitarii priceputi… la proteste
Presedintele CNSLR Fratia Maramures, Mircea Ciocan, sustine ca sindicalistii nu se vor da batuti chiar daca revendicarile nu vor fi solutionate dupa mitingul din Bucuresti. „Nu ne dau castig de cauza, trecem la greva de avertisment. Pe 15 mai, intre orele 10.00 si 12.00 va fi intrerupta activitatea in toate institutiile si unitatile ai caror angajati sunt afiliati confederatiei. Daca nici asa nu va merge, pe 22 mai, la ora 7.00 se va intra in greva generala pe perioada nedeterminata”, a precizat acesta. In paralel cu CNSLR Fratia, in aceste zile organizeaza o serie de proteste si sindicatul Sanitas. Mircea Ciocan, care este si presedinte Sanitas Maramures, a declarat ca sindicalistii din sistemul sanitar planuiesc sa ia cu „asalt” Ministerul Sanatatii pentru a cere sa le fie respectate drepturile salariale.
Patronatele sustin grevistii
Reactia patronatelor fata de solicitarile sindicalistilor CNSLR Fratia nu au fost atat de virulente pe cat se astepta, dat fiind faptul ca angajatorii sunt cei care trebuie sa scoata bani in plus pentru a mari salariile. In Maramures, reprezentantii companiilor au declarat ca ii inteleg pe grevisti si ca sunt de acord cu revendicarile acestora. „E normal sa ceara mariri salariale pentru ca e greu sa traiesti in conditiile actuale. Singura noastra completare e ca, daca vor accepta revendicarile CNSLR, guvernantii trebuie sa scada automat contributiile sociale din partea angajatorilor. Daca nu vor proceda in acest fel foarte multe firme mici si mijlocii vor ajunge in pragul falimentului”, a declarat baimareanul Arpad Darnai, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
Sursa: Larisa Tivadar