Angajatii Primariei Baia Mare se vor alatura la actiunile sindicale programate de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie la sfarsitul lunii februarie. Sindicalistii sunt nemultumiti ca nici macar nu au fost invitati la negocierile pentru cresterile salariale ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratie. Liderii FNSA au anuntat chiar ca vor actiona Guvernul Romaniei in instanta.
Sindicalistii care lucreaza in administratia locala din intreaga tara sunt decisi sa intre din data de 25 februarie in greva japoneza. De asemenea, in data de 28 februarie este programata o greva de avertisment, cu intreruperea activitatii timp de doua ore, intre 8.00 si 10.00. Pana la declansarea celor doua actiuni sindicale, se vor strange semnaturi in vederea intrarii in greva generala.
Presedintele Sindicatului Functionarilor Publici si a Personalului Contractual din Administratia Locala Baia Mare-Maramures, Liviu Pop, care este si vicepresedinte al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala si Centrala, a declarat ca functionarii publici sunt in primul rand nemultumiti pentru ca guvernantii nici macar nu si-au facut timp pentru a-i invita la negocierile privind salariul pe 2008.
Sindicalistii vor astfel sa le atraga atentia guvernantilor in acest fel, mai ales ca trei luni la rand au trimis adrese catre guvern pentru a fi purtate negocieri. ”Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala si Centrala a stabilit un calendar de actiuni de protest pentru ca nici macar nu am fost invitati la negocieri pentru cresterile salariale ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratie, pe anul 2008. Cresterea salariala de 4,5 % propusa de Guvernul Romaniei nu poate fi acceptata, fiind sub rata inflatiei prognozata pe anul 2008”, a aratat Liviu Pop.
El a mai spus ca sindicalistii din administratia locala solicita promovarea legii salarizarii functionarilor publici si a personalului contractual, prin care sa seasigure o crestere salariala de 30%. Liderul de sindicat a aratat ca prin aplicarea acestei legi ar fi eliminate diferentele de salarizare existente la oraactuala intre functionarii publici. In plus sindicalistii sutin ca aceasta majorare salariala ar fi una convenabila pentru a putea trai decent.
O alta solicitare se refera la suspendarea incompatibilitatilor prevazute de lege pana cand acestea vor fi compensate prin salarii. Aplicarea acestei masuri ar da posibilitatea functionarilor publici din administratie sa lucreze si sa desfasoare diverse activitati si dupa orele de serviciu. Functionarii publici mai doresc ca biletele de odihna sa fie distribuite direct la federatie si mai cer asigurarea unui spatiu pentru amenajarea biroului federativ, la Bucuresti.
Pe langa actiunile de protest programate pentru sfarsitul lunii februarie, sindicatele din administratie au decis sa actioneze Guvernul Romaniei in instanta. ”Suntem primul sindicat din administratie care recurge la o asemenea masura. Vom actiona Guvernul Romaniei in instanta pentru nepromovarea legii privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici, solicitand instanetelor obligarea guvernantilor la promovarea legii”, a precizat Liviu Pop.
El a recunoscut ca exista posibilitatea sa nu se meaga pana la final cu amenintarile privind declansarea protestelor. Liviu Pop spune insa ca desi nu exista certitudinea ca se va ajunge pana la greva generala, cu siguranta functionarii publici vor declansa greva japoneza si de avertisment.
Sursa: Camelia Tocaci