Vezi VIDEO
Agentii de politie au in prezent rolul unei ”moase comunale”. Este semnalul de alarma pe care l-au tras liderii Sindicatului National al Agentilor de Politie, intruniti vineri, 16 ianuarie, in Baia Mare. In cadrul politiei nu exista dotari corespunzatoare, salariile sunt mici si nu sunt asigurate nici conditii de munca normale. In plus, agentii de politie nu au niciun cuvant de spus pentru ca nu sunt lasati sa-si spuna pasurile, iar despre o comunicare eficienta intre acestia si mai marii politiei nici nu poate fi vorba, au precizat sindicalistii.
Agentii de politie s-au saturat sa nu poata spune in gura mare ce nemultumiri au, prin urmare un grup de initiativa format din 20 de persoane a decis sa puna bazele unui sindicat al agentilor de politie. La nivel national, sindicatul a fost pus la punct in ianuarie 2008, iar in Maramures, organizatia sindicala are doar o luna de viata, fiintand abia din 5 decembrie 2008.
Sindicatul Agentilor de Politie din cadrul Inspectoratului Politiei Judetului (IPJ) Maramures numara in jur de 115 membri. Astfel de Consilii Teritoriale ale Sindicatului functioneaza deja in 8 judete si se spera ca pana la finele lui 2008 fie puse bazele a circa 80 % din astfel de organizatii.
Agentii de politie maramureseni au avut ocazia azi, 16 ianuarie, sa-si prezinte nemultumirile in fata liderului Sindicatului National al Agentilor de Politie, Iulian Surugiu, prezent la Baia Mare, alaturi de secretarul organizatiei, Alexandru Stefan.
Membri sindicatului, dar si liderii lor au recunoscut ca sunt numeroase lipsuri si ca ”exista o problema in interiorul sistemului politienesc”. Printre altele , agentii de politie au semnalat ca nu au o dotare corespunzatoare care sa le dea posibilitatea sa-si faca datoria asa cum ar trebui. ”Avem probleme de dotare. De exemplu, in depozit nu sunt gloante. Echipamentul de protectie l-am cumparat pe banii mei, pentru ca mi s-a spus ca nu sunt bani”, a remarcat unul dintre agentii de politie maramureseni. Sunt situatii in care nici benzina nu exista, politistilor impunandu-se sa achite ei o anumita cantitate din combustibilul folosit in patrulare.
”E important sa popularizam problemele ca sa stie lumea de ce nu putem interveni la timp. Nu cer benzina sa merg la carciuma sau la Metro”, a adaugat un alt agent de politie.
Sindicalistii au mai declarat ca nici salariile nu sunt motivante pentru ca oamenii legii sa nu fie tentati sa ia spaga si sa intervina cu promptitudine atunci cand situatia o cere. Salariul mediu al unui agent de politie se ridica la aproximativ 1.300 de lei. ”Salariile agentilor de politie sunt sub medie. Un agent de politie care sta in strada nu are nevoie sa primeasca spor anticoruptie, dar un domn care sta prin nu stiu ce birou are dreptul la un astfel de spor. Salariul unui agent de politie se rezuma in medie la 1.300 de lei. Si sa ne gandim ca acel politist are serviciul in nu stiu ce comuna, trebuie sa-si intretina singur familia, pentru ca sotia lui nu-si gaseste acolo de lucru, poate mai are si doi copii de crescut”, a afirmat Iulian Surugiu.
La randul sau, liderul Sindicatului Agentilor de Politie din Maramures, Viorel Stroe, a adaugat ca e nevoie de bani, pentru a se putea imbunatati activitatea din sistem. ”Problema e ca inclusiv dumneavoastra beneficiati de acest sistem. Vrem sa-l perfectionam. Fara bani nu putem munci”, a spus Stroe.
Nici de comunicarea si colaborarea cu sefii politiei nu sunt multumiti agentii de politie, aratand ca au intampinat probleme inclusiv cu inchirierea salii pentru intrunirea sindicalistilor. ”Inclusiv sala de sedinta ni s-a refuzat initial din diverse motive. Daca cei din conducere ar fi dorit un dialog cu noi, ar fi venit si ei la intalnire, insa absenta lor denota lipsa de colaborare cu conducerea IPJ”, a precizat Viorel Stroe. Acuzele au facut referire si la alte presiuni care s-au facut la adresa liderilor sindicatului agentilor.
Nu numai pe conducerea politiei sunt suparati noii sindicalisti, ci si pe celelalte sindicate din cadrul institutiei in care lucreaza, pentru ca, sustin ei, le-au cerut cotizatii degeaba, fara a fi reprezentati asa cum trebuie. Viorel Stroe a spus ca el a facut un denunt penal pentru ca i s-a incasat cotizatia la sindicat in mod ilegal, pentru ca el nu a semnat vreo adeziune la organizatia condusa de Lucian Petrut – lider al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual Maramures.
Pentru a schimba ceva in sistem, sindicalistii vor sa aiba o lege in care sa le fie stipulate drepturile, si obligatiile, pentru a nu mai fi nevoiti sa joace diverse roluri, de la ”spalator de masina, dadaca sau maturator”.
”Ceea ce se intampla acum in Politie e la nivelul anilor ‘90. Statutul politistilor a fost facut de vechii comunisti. Speram ca in timp agentii de politie sa aiba o lege speciala in care sa le fie stipulate drepturile si obligatiile, nu sa se intample ca si acum, cand politistii au rolul unei moase comunale. De exemplu, daca o pisica se urca in copac, politistul trebuie sa mearga sa rezolve problem”, a conchis Iulian Surugiu.
Politistii asteapta acum o noua conducere la nivelul Politiei Romane, dar si numirea noului ministru de interne pentru a le prezenta problemele cu care se confrunta, astfel incat sa se vina cu solutii pentru imbunatatirea conditiilor in care isi desfasoara activitatea politistii.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult