Vezi VIDEO
Asistentii maternali ar putea munci in baza unor documente speciale, care sa permita plata orelor suplimentare. La ultima intalnire avuta de sindicalistii din cadrul Federatiei Sanitas cu oficialii Ministerului Muncii, s-a propus ca pentru aceasta categorie de personal sa se infiinteze “contracte de mandat”. Castigul ar fi dublu. Pe de-o parte, asistentii si-ar rezolva problema platilor restante pentru activitatile derulate in weekend si de sarbatori, iar pe de alta parte, externalizarea acestor servicii ar putea crea o bresa in sistemul de asistenta sociala, care sa permita deblocarea posturilor.
Vicepresedintele Federatiei Sanitas, maramureseanul Mircea Ciocan, a aratat, pentru eMaramures, ca in sistemul de asistenta sociala exista in continuare un deficit de personal, astfel incat se cauta solutii pentru a se putea da unda verde angajarilor. Infiintarea „contractelor de mandat” ar insemna scoaterea asistentilor maternali din schema de personal a Ministerului Muncii.
„Ei nu vor mai fi angajati – oricum prestatia lor in raport cu statul n-a fost decat formala, pe baza unui contract de munca, a unui contract imperfect care a dus la multe procese in instanta, deoarece ei solicitau plata dubla pentru sambata si duminica, pentru sarbatori. ‘Contractul de mandat’ trebuie sa fie exprimat clar si concis. Tu te angajezei sa-ti iei 1,2, 3 copii in intretinere… Va trebui vazut care va fi forma finala”, a spus liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
Conform sindicalistului, externalizarea serviciilor de asistenta maternala va duce la deblocarea a circa o mie de posturi la nivel national, pentru ca in locul celor care trec pe „contracte de mandat” se pot dispune noi angajari legale. „Pe principiul la sapte plecati o angajare, odata cu externalizarea serviciilor de asistenta maternala, se vor putea face noi angajari in sistemul sistemul de asistenta pe locurile ramase libere. Fiecare casa de tip familial care are 5,6,7 angajati in loc de 12 e in suferinta. Munca trebuie ameliorata la nivelul locului de munca”.
Liderul de sindicat recunoaste ca la nivel judetean nu vor fi foarte multe posturi deblocate, dar crede ca procedura va reprezenta „un prim pas” spre normalitate in institutiile din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). El nu a putut preciza, deocamdata, care sunt sursele de finantare avute in vedere pentru platile in baza „contractelor de mandat”.
In schimb, a subliniat ca, in cazul externalizarii asistentilor maternali, angajarile pe locurile ramase libere in sistem ar trebui sa fie obligatorii, chiar daca se intentioneaza ca pana la finalul acestui an, odata cu reorganizarea administrativ-teritoriala, sa ramana doar opt directii de asistenta sociala si protectie a copilului in intreaga tara, care sa asigure servicii la nivel regional.
Sursa: Camelia Tocaci