Vezi VIDEO
Anul 2014 a fost unul acceptabil in privinta dialogului social, au concluzionat liderii organizatiilor sindicale maramuresene. Sindicalistii au recunoscut ca au existat si sincope in colaborarea cu autoritatile. Astfel, unii invoca lipsa de comunicare a presedintelui Consiliului Judetean cu membrii de sindicat, iar altii au constatat probleme la nivel mult mai inalt, respectiv la Ministerul Muncii, acolo unde nu s-a tinut cont de propunerile sindicatelor in vederea operarii unor modificari legislative.
Liderii de sindicat au facut astazi, 29 ianuarie, un bilant al activitatii sindicale pe care au purtat-o pe parcursul anului 2014. Daca in privinta comunicarii cu institutia prefectului n-au avut de facut vreo remarca negativa, nu acelasi lucru se intampla cand vine vorba despre colaborarea cu seful administratiei maramuresene, Zamfir Ciceu. Liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu acuza lipsa de respect a presedintelui Consiliului Judetean fata de membrii de sindicat, deoarece n-a venit sa le asculte of-urile in niciuna dintre sedintele comisiei de dialog social.
“Despre reprezentantii din partea Consiliului Judetean, nu va suparati, dar cei sapte ani de acasa nu mai putem sa-i aducem aici. Nu vom opri un dialog social pentru faptul ca domniile lor, aceste domnii mari din CJ, baronii locali, ca bine le spune, nu se deplaseaza 30 de metri pana in sala sa-i respecte nu pe presedintii de confederatii, ci pe oamenii, membrii de sindicat din spatele nostru, si nu sunt putini, si oameni care la un moment dat au votat cu incredere acest presedinte”, a explicat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Mai mult, sindicalistul spune ca in dialogul cu seful administratiei maramuresene s-a simtit ca intr-o colaborare cu “fantomele”. “In continuare suntem deschisi la dialog, dar nu cu fantomele. Eu nu vreau prin presa sa fac un dialog cu domnia sa, domnul presedinte al CJ, dar de multe ori avem nevoie de ajutorul dansului pentru a debloca unele probleme care ne duc in strada”, a adaugat Florin Hossu.
Sindicalistii s-au declarat indignati si de modul in care au fost perceputi la nivel ministerial. Ei spun ca desi au facut anumite propuneri si au primit chiar promisiuni ca se va gasi o solutie au asteptat in zadar ani intregi pentru a vedea o schimbare legislativa.
“Dupa schimbarea guvernului anterior, am sperat la toate sedintele de dialog social ca vom avea intelegerea necesara catre Ministerul Muncii de a se face corectii la legislatia care a fost abuziv impusa in Romania, ma refer la legea pensiilor, legea dialogului social. Am convenit atunci cu totii ca vom face demersurile necesare pentru a se face corectiile de rigore. Au trecut ani intregi, corectiile nu s-au manifestat. De-a lungul timpului, justificarea a fost ca FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana nu accepta modificari legislative care implica si modificari ale bugetului”, a precizat liderul Sindicatului Meridian, Stefan Petriceanu.
Liderii de sindicat spera acum ca vor avea parte de un 2015 mai bun decat cel care s-a incheiat si sa fie anul care va aduce mai multe beneficii pentru angajatii pe care ii reprezinta.
Sursa: Camelia Tocaci