Romanii plecati in Italia pentru un trai mai bun ajung uneori victime ale abuzurilor din partea angajatorilor. Pentru a preveni acest fenomen, sindicalistii CNSLR Fratia au decis sa puna la cale un plan de actiune impreuna cu sindicalistii italieni. In acest context, liderii de sindicat spun ca s-au gandit la o campanie de informare a persoanelor care vor sa mearga la munca in Italia.
O delegatie a Federatiei Lucratorilor din Agricultura din sudul Italiei este prezenta in acest final de saptamana in Maramures. Sindicalistii italieni au fost primiti de liderii CNSLR Fratia, impreuna cu care au decis sa perfecteze colaborarea pentru a preveni abuzurile asupra muncitorilor romani care merg sa lucreze in Italia. Astazi, delegatia italiana a fost primita si la Prefectura Maramures.
“Noi am pus la cale aceasta colaborare in contextul in care muncitorii romani cad de multe ori victime ale unor abuzuri. Vrem sa gasim solutii pentru prevenirea acestui fenomen. Sindicalistii din Italia sunt si ei preocupati de aceste cazuri si ne-au adus la cunostinta mai multe situatii in care muncitorii romani au cazut victime abuzurilor. Am remarcat atitudinea pozitiva a colegilor din Italia care trateaza cu mult respect forta de munca romana”, a afirmat liderul CNSLR Fratia Maramures, Mircea Ciocan.
Maine, incepand cu ora 10.00, sindicalistii din cele doua tari se vor intalni si cu reprezentantii institutiilor abilitate din judet pentru a schita niste programe posibile in vederea informarii romanilor care doresc sa plece sa lucreze in Italia. “Ne vom intalni cu autoritatile ITM, AJOFM, Casa Judeteana de Pensii pentru a creiona niste programe posibile pentru informarea conationalilor nostri, sa gandim un plan pentru ca omul ce pleaca in strainatate sa cunoasca legislatia de munca din Italia, oficiile unde sa se adreseze si in ce conditii sa plece”, a adaugat Mircea Ciocan.
Nu este pentru prima data cand liderii CNSLR Fratia au o astfel de intalnire cu sindicalistii din Italia. Acelasi subiect a fost dezbatut si in cadrul intalnirii delegatiei italiene de anul trecut.
Italienii au precizat atunci ca au cunostinta de peste 120.000 de romani care lucreaza in agricultura. E vorba insa de angajatii carora li s-au incheiat contracte de munca, alte mii de muncitori lucrand fara forme legale.
Sursa: Camelia Tocaci