Ministrul educatiei Cristian Adomnitei a propus sindicalistilor din invatamant o crestere totala a salariilor cu 25 la suta, pentru tot personalul din invatamant, inclusiv cel nedidactic de la gradul doi in jos. Reprezentantii sindicatelor au considerat majorarea nesatisfacatoare, iar liderii FSLI chiar au apreciat oferta ca ”insuficienta si discriminatorie chiar in interiorul sistemului bugetar”, dupa cum s-a precizat intr-un comunicat remis de liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Marian Pop.
La negocierile cu sindicatele s-a aratat ca majorarea salariilor se va face in trei etape – cu 10% de la 1 ianuarie cu definitivat si gradul didactic II, precum si pentru personalul nedidactic; cu 6% de la 1 aprilie pentru toate categoriile de personal din invatamant si cu inca 9% de la 1 octombrie, de asemenea, pentru toti angajatii. Ministrul a conditionat insa acordarea cresterilor de relizarea principalilor indicatori economici, precum tinta inflatiei, productivitatea muncii, cresterea Produsului Intern Brut. In cazul in care nu se vor realiza principalii indicatori, cresterea salariala de la 1 octombrie ar urma sa se reduca la 6%, ceea ce ar insemna o crestere totala a salariilor cu 22 de procente.
”Oferta rezonabila” – cum a prezentat-o ministerul educatiei – nu a fost pe placul sindicatelor. Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant au apreciat ca guvernul ii plaseaza din nou la periferie, fapt ce, in opinia lor, ”demonstreaza ca pentru politicieni, invatamentul si salariatii lor sunt utili doar ca slogan in campania electorala”. Esecul negocierilor ar putea duce la declansarea de proteste, inclusiv la greva generala, mai ales ca oferta ministerului este cu mult sub pretentiile sindicalistilor, care au cerut o majorare a salariilor cu 50%.
Sursa: M.M.