Sindicalistul a declarat că repornirea uzinei ar aduce beneficii statului, economiei judeţului, dar şi minerilor care şi-ar putea păstra locurile de muncă. Propunerea USM are susţinere atât din partea Prefecturii Maramureş, cât şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Baia Mare, instituţii care au trimis o adresă oficială la guvern în care şi-au precizat punctul de vedere.
Gheorghe Paşca a declarat că planul de rentabilizare a societăţii Transgold s-a blocat la ministerul mediului, pentru că Sulfina Barbu nu şi-a dat acceptul. Sindicaliştii şi autorităţile aşteaptă acum ca demnitarul să trimită specialişti în teren care să analizeze situaţia la faţa locului şi să dea avizul de funcţionare.
”Nu înţeleg de ce nu se acceptă propunerea. Profitul ar fi după prelucrarea sterilului din iazurile de decantare de circa 10 milioane de euro”, a declarat liderul USM Maramureş, care suspectează că s-ar ascunde interese oneroase în spatele acestui refuz. El a adăugat că suma ar rezulta după ce s-ar acoperi şi cele 20 de milioane de euro necesare ecologizării iazului de decantare Aurul.
Autorităţile locale şi sindicatul din minerit prezintă ca argument şi faptul că presiunea socială s-ar reduce în cazul repornirii activităţii de flotaţie pentru că o parte din angajaţii disponibilizaţi de la compania Remin Baia Mare ar putea fi absorbiţi de Transgold.
Sursa: Meda Muntean