Bugetul alocat sistemului de învățământ în anul 2018 riscă să fie de cca. 3,5% din produsul intern brut, deși legea prevede că acesta nu trebuie să fie mai mic de 6% din PIB, atrag atenția reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
”Sistemul de învăţământ din România va primi în anul 2018 un buget în valoare de 27 de miliarde de lei, fără a lua în calcul banii alocaţi pentru investiţii, dar şi cu aceştia, este foarte probabil ca în anul 2018 procentul din PIB alocat educaţiei să nu depăşească 3,5%. Adică aproape jumătate din cât prevede legea, potrivit căreia sistemul de învăţământ din România ar trebui să aibă un buget de 6% din PIB”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.
Un atentat la adresa României
Reprezentanții FSLI sunt de părere că sistemul de învățământ a fost neglijat ani de-a rândul.
”Alocarea sub 6% din PIB pentru educaţie este, din punctul meu de vedere, un atentat la siguranţa României. Viitorul României este direct condiţionat de performanţa sistemului educaţional, iar această performanţă depinde de finanţarea învăţământului”, a mai zis Hăncescu.
Aceștia atrag atenția asupra eventualelor proteste care ar putea surveni în cazul nealocării a cel puțin 6% din PIB pentru sistemul de învățământ.
”Este posibil să se ajungă la un protest de amploare, în care să fie implicaţi părinţii şi salariaţii din învăţământ, pentru a cere un lucru elementar şi anume respectarea legii.”, conchide liderul FSLI.
Sursa: AGERPRES.