Sinodul asupra familiei a inmanat sambata papei Francisc un raport consensual care nu inregistreaza progrese majore in privinta subiectelor sensibile, dar care permite o analiza de la caz la caz a situatiei persoanelor divortate recasatorite, relateaza AFP. Dupa trei saptamani de dezbateri, adesea tensionate, fiecare din cele 94 de articole a fost votat de majoritatea necesara de doua treimi din cei 270 de episcopi.
Cele mai disputate trei paragrafe, care vizau divortatii recasatoriti, au fost votate la limita: fara sa se mentioneze clar un eventual acces la impartasanie al acestor persoane pe care Biserica le considera necredincioase primului sot, se opteaza pentru o analiza a fiecarei situatii.
„Nu se poate nega faptul ca, in anumite imprejurari (legate de criza dintr-un cuplu), raspunderea pentru o actiune poate fi diminuata sau anulata…Consecintele actelor nu sunt neaparat aceleasi in toate cazurile”, se spune in paragraful care a avut cele mai multe voturi contrare, fiind adoptat cu 178 de voturi pentru si 80 impotriva.
Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a subliniat sambata seara ca documentul cuprinde propuneri adresate papei, care urmeaza sa decida asupra orientarilor viitoare. De altfel episcopii care au participat la sinod i-au solicitat suveranului pontif sa elaboreze un „document asupra familiei”.
Concluziile papei, care vor fi litera de lege, nu sunt asteptate totusi mai devreme de anul viitor. Francisc ar trebui sa evite orice decizie care ar diviza si mai mult Biserica, chiar daca a facut un apel vineri la crestini sa fie pregatiti sa schimbe lucrurile, in acord cu „semnele vremii”. In discursul rostit sambata seara la inchiderea sinodului, papa a recunoscut ca adunarea nu a gasit „solutii exhaustive pentru toate dificultatile si indoielile care sfideaza si ameninta familia”, insa a apreciat ca acestea au fost analizate „fara teama si fara ca episcopii sa isi ascunda capul in nisip”.
„Fara sa cadem deloc in capcana relativismului sau a diabolizarii celorlalti, am incercat sa impartasim din plin si cu curaj bunatatea si milostivirea lui Dunmezeu, care nu doreste altceva decat ca toti oamenii sa fie salvati”, a adaugat suveranul pontif.
Un alt subiect extrem de asteptat, desi putin abordat in timpul dezbaterilor, a fost homosexualitatea, mentionata intr-un singur articol al raportului final, care asigura ca fiecare merita respect si demnitate, dar care reitereaza ferma opozitie a Bisericii fata de recunoasterea cuplurilor de acelasi sex, multumindu-se sa recomande un efort special de asistenta pentru apropiatii persoanelor homosexuale.
In ultimele zile, conservatorii au anuntat ca raportul li se pare „neclar”, iar progresistii l-au considerat „timorat”. Cardinalul Christoph Schonborn, arhiepiscopul Vienei, a spus ca vor exista „dezamagiti”, aratand de exemplu ca homosexualitatea este un subiect „prea delicat” pentru a fi evocat la nivelul sinodului, cu prelati veniti din tari in care aceasta chestiune este tabu. „Ceea ce pare normal pentru un episcop se poate dovedi ciudat, aproape scandalos, pentru un episcop de pe alt continent”, a spus si papa sambata seara.
Prin convocarea a doua sinoade succesive asupra familiei – in octombrie 2014 si octombrie 2015 -, papa Francisc a dorit ca Biserica sa isi faca un „aggiornamento”, subliniind rolul casatoriei traditionale, dar aratandu-se mai binevoitoare fata de cei care se indeparteaza de norma: uniuni libere, divortati recasatoriti, homosexuali, familii recompuse, poligami, s.a.
Intr-un discurs remarcat de participantii la sinod, suveranul pontif a solicitat mai multa colegialitate in sanul Bisericii. Potrivit unor episcopi, aceasta descentralizare ar putea permite prelatilor si preotilor sa analizeze de la caz la caz accesul la impartasanie. Multi prelati se tem insa, din cauza diversitatii problematicilor, ca acest lucru sa nu duca la dispersie si diviziune.
Si locul femeilor a fost obiect de divergenta, unii prelati aratandu-se foarte dezamagiti de lipsa de deschidere a Bisericii fata de acest subiect sau mentionand ca este nepotrivit ca dezbaterile in privinta familiei sa fie purtate aproape exclusiv de barbati care au facut juramantul celibatului, incheie AFP.
Sursa: Agerpres