“Ridicându-se Maria s-a dus în grabă” (Luca 1,39) este Motto-ul acestei întâlniri și este același cu motto-ul Întâlnirii Mondiale a Tinerilor, care se va desfășura în luna august la Lisabona. Noi anticipăm Întâlnirea Mondială, prin Întâlnirea Eparhială și prin trăirea valorilor pe care ni le propune Sfânta Evanghelie și pe care Biserica astăzi ne invită să le decoperim. Ce s-a întâmplat cu Maria care, ridicându-se, a mers în grabă la verișoara sa, Elisabeta? Sfânta Evanghelie ne spune că Maria era foarte tânără. Îngerul Domnului vine la ea să-i vestească un plan măreț, să-i aducă un mesaj de la Dumnezeu. Ea ascultă, meditează și apoi acceptă și împărtășește vestea verișoarei ei”. „De foarte multe ori, Dumnezeu alege persoane tinere atunci când vrea să facă lucruri mărețe pentru lume”, a afirmat Preasfinţia Sa Vasile Bizău în fața sutelor de copii și tineri care s-au adunat la biserica din Șișești spre a participa la Întâlnirea Eparhială a Copiilor și Tinerilor din Eparhia de Maramureș, sâmbătă, 20 mai 2023.
Ziua a fost una a bucuriei și a comuniunii, întrucât la Șișești s-au strâns peste 800 de tineri veniți din toate parohiile eparhiei. „A căuta să fim în comuniune cu Dumnezeu este o condiție naturală a noastră” deoarece această dorință a naturii umane, de a fi în comuniune, se exprimă prin modul în care tinerii iubesc mijloacele de comunicare actuale, a explicat PS Vasile., îndemnându-i pe aceștia să se încreadă în Dumnezeu, pe care să-l considere farul călăuzitor în această perioadă de căutare, care este vârsta adolescenței și a tinereții. „Dumnezeu sădește planuri mărețe în inima fiecăruia dintre noi”, a explicat Arhiereul, invitând tinerii să se gândească la modul în care își pot urma calea, prin ceea ce simt că li se potrivește ca alegere de viață, având încredere că Dumnezeu le e însoțitor de drum atunci când vor considera că planul este prea măreț pentru ei.
Ziua a început cu Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de Eparhul de Maramureș, împreună cu părintele vicar general Augustin Butica, părintele paroh de Șișești, Gabriel Horț și zecile de preoți veniți împreună cu grupurile de tineri din parohii.
Activitățile care au îmbogățit Întâlnirea, după momentul de rugăciune comună, au fost dintre cele mai variate: copiii cu vârsta între 9 și 12 ani au participat activități specifice, precum jocuri în circuit, tematice; tinerii cu vârsta între 13 și 16 ani au avut la dispoziție mai multe ateliere interactive (spiritualitate, liturgico-catehetic, ajutor în situații dificile, montane, expresie artistică și mișcare, adicții și dependențe); iar tinerii de peste 17 ani au participat la conferința „Prietenie și familie”, ținută de familia Cosmovici Andrei (conferința pentru băieți) și Aliodora (conferința pentru fete). Tinerii au discutat împreună cu conferențiarii despre identitatea baiatului creștin și a fetei creștine, ce anume îi caracterizează pe aceștia și care e comportamentul și atitudinea de adoptat la vârsta adolescenței, care creează o baza sigură și un fundament sănătos pentru viața lor, la maturitate. „Alegerile de la această vârstă sunt temelia vieții pe care o zidiți”, a explicat Aliodora fetelor și dezbaterea a fost pe marginea pregătirii spre a fi o mamă și o soție bună; un tată, un bărbat și un soț bun.
Partea finală a Întâlnirii a cuprins un program artistic susținut de copiii și tinerii din Șisești, precum și predarea Însemnelor protopopiatului Satu Mare, gazda de anul viitor și rugăciune de final.
Mulțumiri călduroase au fost aduse tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului: Pr. Angel Zareczki – Biroul Pastoral, Francesca Balog – președinta ASTRU Maramureș și întregii asociații, părintelui paroh Horț Gabriel și parohiei Șișești, domnului primar, Serviciului Salvamont și tuturor celor care au susținut atelierele, Asociației Crucea Roșie și tuturor preoților, însoțitorilor și tinerilor prezenți. Exprimarea entuziasmului nu a întârziat să apară din partea grupurilor care au pornit spre casă bucuroase și încărcate de spiritul comuniunii.