Livrarile de gaze rusesti catre Romania au fost sistate azi, 7 ianuarie, in totalitate, dupa ce furnizarea a fost intrerupta in jurul orei 09.00 si la statia de la Mediesul Aurit (judetul Satul Mare). Ministerul Economiei a fost informat despre situatie in jurul orei 8:50, cand reprezentantul Gazprom Export din Romania a informat ca, incepand cu acea ora, livrarile de gaze prin punctul Mediesul Aurit vor fi sistate. Presiunea a inceput sa scada treptat prin acest punct de intrare a gazelor in tara, iar Baia Mare risca sa fie afectat de aceasta masura.
Prin statia de la Mediesu Aurit sunt alimentate trei conducte – una care deserveste zona Satu Mare – Baia Mare, alta pe zona Tasnad din judetul Satu Mare, Bihor si Arad si o alta care transporta gazul la magaziile din judetul Mures.
Prin statia de la Mediesu Aurit intrau zilnic in tara 2,5 milioane metri cubi de gaz. Ministerul Economiei a informat, printr-un comunicat de presa, ca ”Dispeceratul National de Gaze Naturale va aplica masurile necesare astfel incat cantitatea de gaze (2,5 mil Nmc/zi, cca 100 000 Nmc/h), care se primea prin acest punct, sa fie acoperita in primul rand prin reducerile aplicate marilor consumatori, stabilite de Comisie, cat si prin suplimentarea unor cantitati de gaze produse Romgaz si Petrom”.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, a luat legatura telefonic in cursul zilei de azi, 7 ianuarie, cu directorul Transagaz, pentru a se interesa de situatie. El a precizat ca a primit garantii din partea acestuia ca nu vor exista probleme pentru populatie. ”Am luat legatura si cu Transgaz si cu E.ON si mi s-a spus ca nu sunt probleme, cel putin pana acum, si ca nu vor fi probleme cu presiunea. Masura care se va aplica pentru ca populatia sa nu fie afectata va consta in reducerea cantitatii de gaz furnizate agentilor economici”, a declarat Mircea Man.
Baia Mare risca sa aiba probleme din cauza inchiderii statiei de la Mediesu Aurit. O prima problema ar putea fi in reducerea presiunii, pentru ca municipiul va fi la capat de linie, iar retelele sunt invechite si au pierderi. Efectul se poate resimti insa in cateva zile, mai rapid se va resimti impactul trecerii la aproviyionarea din depozitele de gaz din centrul tarii. Dupa deschiderea conductei care transporta gazul dinspre Mures in nordul tarii se pot resimti reduceri de presiune, mai ales in zonele cu probleme.
Seful Directiei de Servicii Publice din cadrul Primariei Baia Mare, Vasile Barbul, a declarat ca autoritatile nu pot sa faca nimic, fiecare consumator avand un contract de furnizare separat incheiat cu E.ON. Directorul din primarie a spus ca la nivelul municipiului primele care ar fi puternic afectate in cazul scaderii presiunii in retea ar fi scolile. ”Sunt in jur de 90 de scoli, toate cu centrale termice de gaz care sunt intretinute de Energoterm”, a spus Barbul. Sunt insa institutii publice care ar avea de suferit, dar mai ales consumatorii casnici pentru ca in Baia Mare nu mai exista sistem termic centralizat, prin urmare nicio alta varianta de incalzire a locuintelor.
Autoritatile au dat insa asigurari ca nu are ce sa se intample. Romania poate recurge la depozitele de gaze naturale ale Romgaz pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a populatiei si agentilor economici aproximativ 100 de zile in conditiile existente, a declarat, pentru Agerpres, Francisc Toth, director general Romgaz. ”Calculul este extrem de simplu si nu lasa loc niciunei speculatii. Daca luam depozitele de doua miliarde metri cubi la un consum de 20 milioane de metri cubi ajungem la 100 de zile, in conditiile actuale”, a precizat Francisc Toth.
Romania importa gaze naturale rusesti prin doua puncte, respectiv Isaccea 2 si Mediesul Aurit. Din debitul total de gaze livrat Romaniei, aproximativ 70-75 la suta era livrat prin Isaccea 2 si restul prin Mediesul Aurit. Inainte de aceasta criza a gazelor, Romania importa din Rusia aproximativ 10 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi.
Potrivit autoritatilor romane, consumul total de gaze naturale din Romania este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, iar populatia consuma maximum 34 milioane metri cubi de gaze.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean