Farmacistii primesc in sfarsit banii pentru medicamentele eliberate pe retete compensate, potrivit ordonantei de urgenta din toamna anului trecut, care reglementa termenul de plata de la 60 la 210 zile. In schimb, sistemul in care se achita platile, perioada lunga de asteptare a banilor, starneste mari nemultumiri in randul farmacistilor maramureseni.
Farmacistii se plang ca ordonanta care reglementeaza termenul de decontare a medicamentelor de catre CAS la 210 zile de zile i-a dezechilibrat financiar. Ordonanta a venit in toamna anului trecut si modifica prevederea legala prin care platile se faceau la 60 de zile.
In aceasta luna, CAS a facut platile catre farmacii pentru medicamentele pe care farmacistii le-au eliberat pana in luna iulie a anului trecut. Cu toate ca in Maramures nu exista intarzieri la aceste plati, farmacistii spun ca perioada in care nu au incasat bani de la stat pentru medicamentele eliberate a fost mult prea lunga, fapt ce pe multi dintre ei i-a dus in pragul falimentului.
„Sunt medicamente pe care noi le platim pe loc, platim TVA si pe langa ca venitul e foarte mic, ne recuperam banii doar dupa sase luni”, spune Margareta Kosa, administratorul unei farmacii din Baia Mare.
Margareta Kosa a mai precizat ca banii care au venit azi sunt insuficienti si nu au rolul de a redresa situatia financiara, deoarece pana acum au avut de facut plati pentru medicamentele achizitionate. Potrivit ei, singura masura pe care o poate lua acum in incercarea unei redresari financiare este sa renunte la medicamentele pentru care se solicita plata pe loc.
CAS Maramures a achitat farmacistilor facturile pana la jumatatea lunii iulie, potrivit ordonantei in vigoare, fara a inregistra intarzieri cum s-a intamplat in alte judete.
In luna ianuarie, s-au efectuat platile aferente lunii iulie 2009 in valoare de 3.940.000 lei pentru prescriptiile in regim compensate si gratuit, iar in ce priveste sumele decontate de catre CAS pentru prescriptiile medicale aferente programelor nationale de sanatate, CAS Maramures a decontat 1.333.000 lei.
„Precizez ca toate farmaciile sunt obligate sa elibereze medicamente compensate pe baza de retete legale, iar in baza lor vor incasa contravaloarea medicamentelor livrate de la CAS, fara sa existe notiunea de datorie Casa de Asigurari – farmacie deoarece decontarea se face respectand legislatia si decontarea sumelor in acest sens”, a aratat Claudia Ganea, purtatorul de cuvant al CAS Maramures.
Maria Cicioc, presedinta Colegiului Farmacistilor din Baia Mare, subliniaza faptul ca farmacistii sunt nemultumi de ordonanta de guvern, si nu de efectuarea platilor de catre CAS. “In judetul Maramures s-au facut platile pana la jumatata lunii iulie, deci nu integral, dar noi speram ca de acum va urma o oarecare consecventa in efectuarea decontarilor si lucrurile ar putea reintra in normal”, a explicat Maria Cicioc, presedintele Colegiului Farmacistilor Maramures.
Potrivit Mediafax, aproape trei sferturi din farmaciile din tara sunt in faliment. Unele dintre ele nu au primit banii nici pentru medicamentele pe care le-au eliberat in luna iunie, anul trecut.
Sursa: Angela Sabau