Vezi VIDEO
Medicii de familie, stomatologii, spitalele, dar si clinicile private vor trebui sa isi cumpere in cel mai scurt timp cititoare pentru cardurile nationale de sanatate. Oficialii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures sustin ca la nivel judetean nu ar trebui sa fie probleme cu achizitionarea acestora, avand in vedere ca sumele la care sunt comercializate nu sunt foarte mari si, in plus, cheltuielile sunt deductibile. Cititoarele de carduri vor permite implementarea sistemului prin care orice persoana asigurata va putea beneficia de servicii medicale doar prin intermediul cardului national de sanatate.
Incepand de anul viitor, consultatiile, investigatiile medicale si tratamentele vor putea fi accesate doar prin intermediul cardului national de sanatate. Pentru ca sistemul sa poata deveni functional, furnizorii de servicii medicale, dar si farmaciile vor trebui sa isi achizitioneze cititoare de carduri. Costul acestora porneste de la cateva zeci de lei si poate ajunge pana la 350 de lei, in cazul celor mai performante.
“Este un prim pas ca aceste carduri sa ajunga la posesorii lor, al doilea este ca toate unitatile medicale, pentru folosirea lui, sa fie dotate, sa aiba cititoare de card. Pentru aceste cititoare, vreau sa va spun ca sunt afisate in momentul de fata pe site-ul Casei Nationale vreo 15 furnizori de cititoare de card care pot livra. Sunt doua modele, unul cu tastatura si unul fara tastatura, nu sunt preturi exorbitante, cel mai bun, cu tastatura, costa 350 de lei”, a precizat presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, Viorel Deghid.
Reprezentantii CAS Maramures dau asigurari ca toate unitatile medicale de stat din judet dispun de banii necesari pentru a-si cumpara cititoarele de carduri, in plus cheltuielile sunt deductibile.
“Toti furnizorii de servicii medicale vor trebui sa isi faca rost in perioada imediat urmatoare. Li s-a adus la cunostinta si nu cred ca va fi niciun fel de problema. Din serviciile medicale pe care noi le platim acolo la ei, inafara de partea de salarii si altele, la toti le raman bani si pentru asa ceva”, a mai aratat Viorel Deghid.
Nici functionarea sistemului nu ar trebui sa le dea batai de cap furnizorilor de servicii medicale, in opinia sefului CAS Maramures. Toata baza de date medicale va fi accesata prin intermediul Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), pe care medicii si farmacistii il utilizeaza de cativa ani.
Sursa: Gabriela Kuhajda