112 este numarul pentru apeluri de urgenta ce poate fi folosit in toate tarile Uniunii Europene. Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 a devenit operational in Romania in aprilie 2005.
Incepand cu anul 2008, 112 este unicul numar de urgenta care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenta (politie, ambulanta si pompieri) in orice tara a Uniunii Europene.
Numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 trebuie folosit doar atunci cand este necesara interventia agentiilor specializate de urgenta, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.
Spre exemplu, numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 poate fi apelat atunci cand:
– a avut loc un eveniment rutier soldat cu ranirea unei persoane, incendii, explozii sau alte consecinte periculoase;
– s-a comis o infractiune;
– un coleg, prieten, sau alta persoana a patit ceva grav si e in imposibilitatea sa reactioneze (a lesinat, s-a electrocutat, si-a pierdut cunoştinta, etc.)
– au fost agresate persoane;
– se observa flacari sau fum provenind dintr-o cladire.
Persoanele care apeleaza acest numar trebuie sa furnizeze urmatoarele informatii: care este urgenta; unde este urgenta; unde se afla; de la ce numar suna si cum se numesc.
Apelul la 112 este gratuit si este posibil si atunci cand abonamentul este suspendat, nu este credit pe telefon ori persoana se afla intr-o zona in care furnizorul de telefonie mobila nu are acoperire.
Intrucat multe din apelurile efectuate de cetateni la 112 nu fac obiectul unei urgente, reamintim cetatenilor ca un apel fals poate impiedica sau intarzia o interventie pentru salvarea unei vieti.
Potrivit prevederilor Legii nr. 160/2008, apelarea abuziva a numarului unic de urgenta 112 si alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie constituie contraventii si se pedepsesc cu amenda de la 500 la 1000 lei.
La Inspectoratul de Politie al Judetului Maramureş, dispecerii 112 sunt in permanenta la dispozitia cetatenilor care se afla intr-o situatie de urgenta. Acestia preiau apelul directionat catre politie si adreseaza intrebari pentru obtinerea datelor specifice necesare interventiei structurilor de politie, acordand totodata apelantului sfaturile cu privire la comportamentul acestuia pana la sosirea echipelor de politie.
Dispecerii transmit imediat structurilor de politie, in functie de zona de competenta in care s-a produs evenimentul, datele necesare interventiei la locul producerii acestuia si coordoneaza activitatea structurilor de politie implicate in solutionarea evenimentelor sesizate.
Sursa: IPJ Maramures