Vezi VIDEO – Emisiunea „30 de minute”
Atribuirea de catre Primaria Baia Mare a executiei manualului de identitate vizuala si site-ului institutiei s-a facut in mod suspect din mai multe puncte de vedere. In primul rand, alegerea aceluiasi castigator pentru ambele proiecte sugereaza ca s-a operat o divizare ilegala a contractului pentru a nu depasi pragul de 15.000 de euro, pana la care se pot face incredintarile directe. Segmentarea valorii si alocarea cu dedicatie a unor lucrari sunt, conform legii, fapte de natura penala. Cum asemenea operatiuni se pot dovedi doar pe cale judiciara, am acceptat premisa lucrarilor independente si am verificat daca macar incredintarea directa s-a facut cu buna-credinta.
Faptele, insa, demonstreaza ca a urmat un simulacru de competitie si legalitate care a condus la cheltuirea iresponsabila a unei sume importante, pentru disponibilizarea careia a fost nevoie de rectificarea bugetului public al municipiului Baia Mare.
Intr-o forma simplificata, manualul de identitate vizuala inseamna „o brosura care stabileste regulile de aplicare unitara a identitatii unui brand”. In Romania, primele manuale de identitate vizuala au aparut dupa integrarea in UE si au apartinut organismelor comunitare care gestionau programe de finantare nerambursabila, unele ministere, institutii de invatamant superior si societati comerciale cu organizare corporatista.
Simbolurile orasului Baia Mare, tratate de primarie ca un „mizilic”
Mai aproape de cotidian, interesul pentru manualele de identitate vizuala s-a extins si la nivelul administratiilor publice locale. Cu toate acestea, din informatiile noastre, doar Primaria Generala a Bucurestiului si Primaria Baia Mare si-au satisfacut cu prioritate acest apetit. Capitala cu 100.000 de euro, Baia Mare cu 15.000 de euro. Mai ieftin, ni s-a spus spus, insa raportand calculul la numarul de locuitori, rezultatul e diferit: 0,05 euro/bucurestean, 0,13 euro/baimarean.
Obisnuiti cu „strategia” balcanica de cheltuire a banilor publici, autoritatile locale au prezentat suma ca pe un mizilic. ”Ce mare lucru? Pentru a avea manual de identitate vizuala, s-a scos din bugetul orasului, in contul fiecarui baimarean, cate 5.000 de lei vechi”.
Nu dezbatem oportunitatea si valoarea financiara a manualului de identitate vizuala a municipiului Baia Mare, ci atragem atentia doar asupra modului in care a fost atribuita lucrarea si incercam sa dezvaluim identitatea reala a executantului.
Chiar daca suma cheltuita e infima fata de contractele de infrastructura, de exemplu, proiectul are o importanta pe care o subliniaza chiar primarul urbei: ”Este importanta identitatea vizuala a unui municipiu resedinta de judet, a unui oras care are o anumita istorie s-o anumita cultura, si a unui oras in care baimarenii trebuie sa se simta mandri ca sunt baimareni. Si pentru ca toti, si cei din administratia locala, dar si baimarenii, in general, cand merg in strainatate vad ca orice oras civilizat are o astfel de identitate si poti sa te prezinti intr-un fel estetic si comercial, astfel incat sa atragi atentia asupra orasului in care traiesti”, a explicat primarul Baii Mare, Catalin Chereches.
Logic ar fi fost ca recunoasterea acestei importante simbolice pentru oras sa fi determinat o atentie deosebita in procesul de selectare a executantului. Indiferent de obligatia legala de a organiza o licitatie sau nu, ar fi trebuit sa primeze responsabilitatea morala asupra unui asemenea demers. S-ar fi putut organiza, de exemplu, un concurs de solutii la care sa fie invitati specialisti din oras sau la nivel national. In realitate, s-a atribuit lucrarea fara o publicitate adecvata, pe furis, dupa solicitarea de oferte unor firme cu activitatea suspendata sau aflate in relatii de cumetrie: reprezentantul local al firmei castigatoare, Cosmin Ghirasim, este si asociat in firma care a iesit pe locul 3, alaturi de designerul Bogdan Ciascai, furnizor de servicii electorale in campaniile primarului Catalin Chereches.
Bogdan Ciascai este fiul jurnalistului Grigore Ciascai, care a acuzat redactia eMaramures de … interese in acest caz. Am inteles justificarea acestor atacuri imediat ce am avut confirmarea ca in executia lucrarilor este implicata si firma la care este asociat fiul sau si la care a fost administrator.
Trei oferte, minima garantie a bunei-credinte
Prin urmare, desi declarata de importanta majora pentru oras, lucrarea de executie a manualului de identitate vizuala a fost incredintata direct dupa simularea unui concurs de oferte.
Legea permite autoritatilor publice sa incredinteze direct un serviciu cu valoare mai mica de 15.000 de euro, ceea ce naste intrebarea de ce a mai solicitat primaria cele trei oferte? Din exces de zel? Din dorinta de a da aerul unei competitii transparente?
Probabil cel mai mult a contat o recomandare a Curtii de Conturi, care considera ca solicitarea a trei oferte asigura o minima garantie de „cheltuire judicioasa a banilor publici”, obligatie legala a oricarei autoritati indiferent de plafoanele valorice si modalitatile de contractare.
Reprezentantul Prefecturii Maramures, fost responsabil cu achizitiile publice la Centrul Judetean APIA, institutie care gestioneaza bani europeni, a explicat concursul de oferte. ”Atunci cand se procedeaza la o achizitie directa, cererea a minimum trei oferte nu este inclusa in lege, insa este o practica recomandata de unele organe de control pentru a se dovedi ca institutia publica a respectat cele cinci principii cerute de lege: nediscriminarea / tratamentul egal, recunoasterea reciproca, transparenta, proportionalitatea si eficienta utilizarii fondurilor publice. E o dovada ca am cercetat piata si nu am ales un produs de la un singur operator economic. Deci sa nu fiu banuit de ca am avut anumite interese”, a explicat subprefectul Ana-Maria Pataki.
Mai simplu, Curtea de Conturi recomanda aceasta operatiune pentru a-si da girul de legalitate asupra modului in care a fost gestionat bugetul public intr-o anumita perioada controlata. Autoritatile locale si-au insusit prin proceduri interne aceasta solicitare deoarece, principial, ea corespunde obligatiilor legale de cheltuire a banilor publici.
Cui a cerut, insa, primaria Baia Mare cele trei oferte si cine e responsabil de aceasta cheltuiala? ”Eu sunt primarul municipiului Baia Mare si nu un functionar care sa se ocupe de lucrurile din acestea, de detaliu. Fac managementul general al acestei institutii si nu chestiuni aplicate, nu sun sa cer oferte, nu fac selectie, nu intru in licitatii… lucurile acestea tin de alte compartimente din Primarie”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Faptele arata ca in cazul executiei manualului de identitate vizuala a Baii Mari si a noului site al municipiului, lucrari in valoare cumulata de circa 30.000 euro, ambele castigate de aceeasi firma, atribuirea nu s-a facut in urma unui studiu de piata real, ci printr-un simulacru de concurs de oferte.
Achizitii importante facute dupa ureche
Povestea a inceput in vara anului 2011, cand, in urma unui raport al Serviciului Comunicare s-a ”intrevazut” necesitatea achizitionarii serviciului de executie a manualului de identitate si a fost propusa suma: 63.000 de lei. Consiliul Local a aprobat achizitia, considerand-o suficient de urgenta si importanta pentru a accepta inclusiv rectificarea bugetului prin punctul doi al aceleasi hotarari. Ca urmare, serviciile de specialitate ale primariei au intocmit un caiet de sarcini si, in 11 august 2011, au cerut de pe piata trei oferte. Cum s-au selectat cele trei firme ofertante (Artcos Design, Superba Community si Design Affa), explica primarul municipiului.
”Probabil ca au fost cautate pe internet. Fiecare isi face selectia dupa un anumit criteriu, pe care-l considera oportun si rapid, in functie de prevederile legale” a spus Catalin Chereches, primarul din Baia Mare.
Abandonand dialogul surzilor, din care nu am inteles pe ce principiu au fost alese cele trei firme, l-am intrebat pe primarul Baii Mari de ce a recurs, totusi, la cele trei cereri cand putea sa-si asume raspunderea in fata Curtii de Conturi si sa incredinteze direct lucrarile. Preturile erau pozitionate „strategic” cu doar cateva sute de lei sub pragul de la care legea obliga la respectarea unor proceduri stricte de licitatie. ”Pentru ca vroiam sa vad care este nivelul de pret la variante aproximativ similare de proiect”, a sustinut Chereches.
Doua firme anonime, una cu activitatea suspendata…
Din cele trei firme selectate de specialistii coordonati de primarul urbei, doua sunt anonime, incadrate in tipul ”firme de apartament”, si doar una, Artcos Design, este cunoscuta in bransa specialistilor web.
Una dintre firmele careia primaria i-a cerut sa ofere serviciile de realizare a manualului de identitate a municipiului Baia Mare, lucrare clamata de primar ca fiind de mare importanta pentru oras, era nefunctionala, cu activitatea suspendata din luna mai 2009. Patronul SC Design Affa SRL, Adrian Claudius Florea, recunoaste cu greu aceasta evidenta, confirmata si de Registrul Comertului, conform documentelor atasate acestui articol.
“Am stiut de concursul asta care s-a facut pentru logo-ul primariei si ce a mai fost atunci. Nici nu mai stiu cine mi-a zis, cred ca o cunostinta, mi-am depus cerere si dupa aia am primit raspunsul ca n-am castigat licitatia… Efectiv n-am participat la o licitatie, cu mai multe persoane, numai asa, prin corespondenta”, explica Adrian Claudius Florea, administrator SC Design Affa SRL.
Mentionam, chiar daca datele problemei nu se schimba foarte mult, ca referirea intr-un articol anterior la firma Alpha Design ca ofertant pentru site-ul primariei, s-a produs in urma unei confuzii datorate comunicarii verbale a numelui Design Affa, situatie pe care am putut sa o lamurim dupa primirea documentatiei de la primarie.
Dialogul de mai jos, purtat cu patronul SC Design Affa SRL (numita „SC Affa Design” SRL, in corespondenta cu Primaria), e edificator in ce priveste bonitatea acestei firme:
”Reporter: Dumneavoastra nu aveati, la vremea respectiva, activitatea firmei suspendata?
Adrian Florea: Nu, nu, nu.
Rep.: Vorbim de vara anului trecut, de august 2011.
A.F.: Asaaa…
Rep.: Eu stiu ca ati solicitat in 5 mai 2009 interuperea temporara a activitatii firmei.
A.F.: Da… Aaaa, va referiti la ce firma?, ca eu am mai multe firme.
Rep.: Pai, pe care firma vi s-a facut solicitarea sa depuneti o oferta?
A.F.: Peee, daca bine imi aduc aminte, pe Design Affa?
Rep.: Da, pe Design Affa.
A.F.: Nu mai retin exact, eu va zic, nici n-am reusit sa particip la o licitatie efectiv si nici nu mai retineam exact. Pe Design Affa a fost… Ma gandeam ca daca cumva se intampla sa intru in licitatie o reactivam, ca ea a fost suspendata, n-a fost inchisa, firma.”
Ofertanti „de prestigiu” pentru primarul Catalin Chereches
Subprefectul Ana-Maria Pataki spune ca, in opinia sa, verificarea firmelor carora li se solicita oferte de pret este obligatorie chiar si intr-o incredintare directa, mai ales ca procedura este foarte simpla si la indemana autoritatilor publice.
”Autoritatea contractanta, prin comisia numita de evaluarea ofertelor, are obligatia de a verifica aceste date. E foarte simplu, se verifica pe site-ul Ministerului de Finante daca firma e suspendata sau nu”, a precizat subprefectul Pataki.
Primarul Catalin Chereches spune ca nu-l intereseaza daca ofertele au fost trimise unor firme in functiune: ”N-avem de ce sa obtinem bonitate. Nu trebuie sa ne furnizeze nimic, atata vreme cat noi nu platim nimic. Noi platim in momentul in care lucrurile sunt facute”.
Pe acest rationament, o primarie poate cere doua oferte de la firme in faliment sau cu activitatea suspendata si o oferta de la o firma in functiune, simuland buna-credinta, desi o singura oferta e valida. Asa s-a intamplat cu firma lui Adrian Florea, inclusa in triada societatilor ”de prestigiu” carora li s-a cerut sa-si prezinte ofertele pentru realizarea unei lucrari considerate de mare interes pentru oras chiar de primarul Catalin Chereches.
Nu conteaza bonitatea, de ce-ar conta experienta?
Design Affa era o firma mica, cu o cifra de afaceri anuala de 23.000 de lei, cu sediul in apartamentul fratelui patronului, plecat la munca in strainatate, insa specialistii Primariei au considerat-o optima pentru realizarea lucrarii careia i-au alocat o suma de trei ori mai mare decat cifra de afaceri anuala a firmei lui Florea.
Sigur, e doar o nuanta. Insa o evidenta este ca criteriul de selectie expus initial de primar, cel al unei baze de date cu firmele care au avut contracte cu Primaria si le-au finalizat cu bine, nu e real. Design Affa nu a avut nicio lucrare cu Primaria Baii Mari si nici nu a mai realizat un proiect similar, daca mai conteaza si experienta in acest proiect.
”Adrian Florea: Efectiv pentru Primarie n-am avut nicio lucrare.
Reporter: Si nu v-ati adresat intrebarea: „Cum de m-au contactat, cum de mi-au trimis scrisoarea cu oferta?”
A.F.: Nu, de ce? Ma gandesc ca m-au gasit undeva cum ma gasesc si alti clienti, pe internet sau din alte surse, atata tot.
Rep.: Ati mai facut manuale de identitate?
A.F.: Aaaa, nu un manual cap-coada, dar am lucrat pentru mai multe companii pentru tot felul de elemente din manuale de identitate. Dar n-am facut un manual cap-coada, ca sa zic asa… Am mai colaborat cu firme.
Rep.: Apropo de firme, unde aveti sediul firmei?
A.F.: Acuma nu mai am, ca am inchis firma, am fost dupa aia plecat in strainatate. Normal, sediul social era pe strada Narciselor, cu sediul ala am corespondat. Este de fapt un apartament unde a locuit frate-meu, el e plecat in strainatate si il foloseam eu ca sediu de firma.
Rep.: Si mai mergeti sa mai ridicati corespondenta? Poate va mai trimit astia de la primarie inca o cerere de oferta.
A.F.: Cam o data pe saptamana ma mai duc pe acolo, ca ii apartament si ma mai duc sa verific, sa vad daca nu is probleme… dar n-am mai primit nimica de la ei de atunci.”
Corespondenta superba cu Superba Community
A doua firma selectata este SC Superba Community SRL din Baia Mare, cu sediul pe strada George Cosbuc, in apartamentul 13 din blocul 20. Desi firma nu are oficial un alt punct de lucru, primaria a purtat corespondenta de ofertare la o alta adresa: Calea Traian 4A/5. Acolo figureaza in acte o alta firma, care avea ca obiect de activitate fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie, si care a intrat in insolventa, fiind radiata in urma cu 4 ani din Registrul Comertului. In fine, Primaria scria pe adresa de pe Traian, iar reprezentatul firmei Superba Community raspundea de la acea adresa.
Firma Superba Community a fost fondata in iulie 2006 de Iuliana David si Vasile Nodis, ultimul detinand si actiunile majoritare la o alta firma, Aquazone, unde era partener cu Bogdan Paul Ciascai.
In martie 2009, intre Superba Community si Aquazone are loc un transfer, respectiv Nodis se retrage din Superba Comunity, Iuliana David ramanand unic asociat, iar Ciascai se retrage din Aquazone, firma devenind in totalitate proprietatea lui Nodis. La cateva luni, reprezentanta Superba Community isi ia trei asociati in firma, pastrand doar 10% din partile sociale, 45% revenindu-i lui Bogdan Ciascai, 30% lui Cosmin Tudorel Ghirasim si 15% lui Cristian Vasile Cola. Primii doi asociati, Ciascai si Ghirasim, se cunosteau, avand statutul de parteneri si in alta firma, Wuwu Media, acum cu activitatea suspendata.
Urmatoarea mutare de asociati in firma administrata de-acum de Bogdan Ciascai are loc cu un an inaintea participarii la simulacrul de concurs de oferte. In 2010, asociatii Superba Community ii dau pachetul majoritar (65%) lui Laurentiu Toth. In urma mutarii, David mai detine 5% din actiunile fostei sale firme, Cosmin Ghirasim 10%, iar Bogadan Ciascai, care o vreme a fost asociatul principal, detine 20% din firma.
Desi nu a castigat nici lucrarea de executie a manualului de identitate, nici a noului site al primariei, facand in ambele cazuri cele mai mari oferte de pret, istoria firmei Superba Community este importanta pentru a intelege legaturile sale cu ale firmei declarate oficial castigatoare.
The winner takes it all
Artcos Design, firma declarata castigatoare pentru ambele lucrari, a fost fondata in noiembrie 2003 de Cosmin Ghirasim (astazi asociat al firmei Superba Community) si Arthur Sraum, fiecare detinand 50% din partile sociale. Dupa un an Ghirasim ii cedeaza cota sa lui Sraum, iar din ianuarie 2011, Sraum ii cedeaza 35% din actiuni lui Cristian Daniel Cazan, ramanand asociat principal.
Desi in 2008, Sraum a mutat punctul de lucru al firmei Artcos din Baia Mare in Timisoara, intr-o camera din cladirea de birouri Pronto Impresa, corespondenta cu Primaria s-a purtat la sediul social aflat intr-un apartament din blocul 28 de pe Bulevardul Republicii din Baia Mare. Firma Artcos a facut cea mai mica oferta, 14.768 de euro pentru manualul de identitate si 14.880 de euro pentru siteul Primariei, cu doar 232 de euro, respectiv 120 de euro sub pagul maxim admis pentru incredintarea directa a lucrarii.
Actionar la pierzator, reprezentant al castigatorului
Buuun, si acum deconspirarea: lucrarile castigate de „firma din Timisoara”, cum anunta primarul Chereches, sunt efectuate de oameni de la Superba Community, firma baimareana respinsa din selectia de oferte pe considerent ca a propus cel mai mare pret.
Cosmin Ghirasim, asociat la Superba Community, raspunde de lucrarea castigata de Artcos si intra in relatie cu Primaria Baia Mare din postura de… „reprezentant Artcos Design”.
”Nu vad nicio problema in asta (!!!). Cand unul dintre colegii mei, care era practic inima acestui mediu si actionar in Superba alaturi de mine, a decis sa apuce o alta cale, am considerat ca era momentul sa fac acelasi lucru. Faptul ca figurez inca ca si actionar este o problema pur juridica (!!!) si o neintelegere cu actionarul majoritar pe care inca nu am reusit sa o rezolvam. Oamenii de la Artcos erau unii dintre cei cu care colaboram de ceva vreme si am ales sa ma alatur echipei datorita faptului ca ii cunosteam foarte bine si eram pe aceeasi lungime de unda privind viitorul firmei. Restul cancanurilor si incercarilor de a crea senzatie prin tot felul de legaturi si asociatii ciudate ma depasesc si nu ma intereseaza”, a precizat Ghirasim, actionar ”pur juridic” la Superba si executant al lucrarii din partea Artcos.
Decalogul erorilor
In urma analizei firmelor carora Primaria Baia Mare le-a solicitat oferte pentru incredintarea directa a realizarii manualului de identitate a municipiului si a site-ului s-au produs, in opinia mea, urmatoarele probleme de profesionalism, moralitate si legalitate:
1) Una din cele trei firme care au prezentat oferte nu era activa, implicit oferta respectiva e lovita de nulitate si nu se respecta cerinta Curtii de Conturi pentru asigurarea cheltuirii chibzuite a fondurilor publice.
2) In privinta manualului de identitate, niciuna din firme nu au mai realizat lucrari similare.
3) Cererea de oferte a fost facuta defectuos, doar pentru a simula transparenta si buna-credinta.
4) La adresele la care Primaria sustine ca a purtat corespondenta scrisa cu unele dintre firmele carora le-a solicitat oferte locuiesc alte persoane sau figureaza ca sediile altor firme.
5) Firma declarata castigatoare, Artcos, este reprezentata de fostul fondator, Cosmin Ghirasim, actualmente asociat la una din firmele perdante, respectiv Superba Community, in care este partener de afaceri cu Bogdan Ciascai, cel care a fost implicat in realizarea campaniillor publicitare ale actualului primar al Baii Mari: „Catalin Chereches – deputat” si „Pune suflet”, precum si in realizarea siteului www.catalinchereches.ro. Informatia ne-a fost confirmata de un fost colaborator „la Ciascai Bogdan – Superba Baia Mare”, care sustine ca in perioada respectiva a contribuit la executarea proiectelor de mai sus. O asemenea legatura i-ar pozitiona pe Ciascai si Ghirasim ca beneficiari reali ai bugetelor publice alocate de Primaria Baia Mare prin paravanul Artcos. Primarul Chereches a infirmat partial acest lucru, spunand ca site-ul sau a fost realizat de „un prieten din Bucuresti”.
Fragment din CV-ului unui web designer care a lucrat pentru Bogdan Ciascai, executand lucrari pentru primarul in functie Catalin Chereches |
6) In toata corespondenta purtata de firma Artcos cu Primaria Baii Mari, inclusiv in documentele care au antet oficial, datele telefonice de contact ii apartin lui Cosmin Ghirasim de la firma Superba Community.
7) Acelasi Cosmin Ghirasim, partenerul lui Bogdan Ciascai la Superba Community, a reprezentat oficial firma Artcos la dezbaterea publica privind restilizarea stemei orasului, despre care initial s-a spus ca este un bonus la contract, ulterior ca a fost doar o ideea a primariei, neinclusa in valoarea contractelor semnate.
8) Intr-o prezentare oficiala, sub semnatura Biroului Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media a Primariei Baia Mare, avizata de primarul Catalin Chereches, baimarenii sunt fals informati ca firma castigatoare are „o reprezentanta in Belgia”, la adresa Leuven, cod: 3001, Goswin III Laan 11. Pe site-ul firmei Artcos insa nu se precizeaza nimic despre o reprezentanta in strainate, fiind mentionat doar in varianta in limba engleza ca „pot fi gasiti” si in localitatea belgiana Leuven, pe o alta strada, Paul Delwauxwijk, la nr. 37. Exprimarea firmei este mai aproape de adevar, la adresa mentionata fiind un apartament care figureaza ca sediul unei societati cu raspundere limitata denumita dupa numele actionarului majoritar Arthur Sraum si inregistrata in Belgia.
9) Pseudo-concurenta intre Artcos si Superba, firme legate prin Cosmin Ghirasim, fondatorul lui Artcos si asociat la Superba, legata de primarul Chereches prin alt actionar al firmei Superba, Bogdan Ciascai.
10) Atat manualul de identitate vizuala, cat si site-ul au fost definite de primarie ca prioritati importante ale administratiei publice locale, dar atribuirea lor s-a facut sfidand criteriile necesare unei competitii transparente care sa garanteze alegera corecta a furnizorilor.
Lucrarile urmeaza sa fie prezentate oficial, probabil munca e de calitate, probabil pretul e mic, dar chiar si cu aceste concluzii primaria nu e scutita de responsabilitatea asupra modului in care a facut selectia, chiar si daca primarul Chereches nu ar avea nicio legatura cu beneficiarii reali ai acestor sume:
”Primarul nu trebuie sa ia legatura cu un reprezentant al firmei, lucrurile merg foarte corect, institutional. N-am avut niciun fel de legatura cu reprezentantii societatilor respective si n-am lucrat nici eu in calitate de primar, in calitate de deputat, in calitate de om de afaceri cu niciuna dintre societati. Si credeti-ma ca am mult mai importante lucruri de facut decat sa stau sa ma ocup de 15.000 de euro pentru un site sau manual de identitate vizuala”, a declarat primarul Catalin Chereches.
CITESTE SI:
SCHEMA – SITE NOU – Primaria Baia Mare da 14.500 euro pentru noua pagina web (VIDEO)
SCHEMA STEMA – Primaria Baia Mare toaca aproape 15.000 de euro pentru un manual de identitate si schimbarea stemei orasului (VIDEO)
Sursa: Catalin Vischi