Insurgentii islamisti se indreptau vineri din trei regiuni spre Bagdad, dupa ce si-au consolidat controlul asupra teritoriilor cucerite in urma unei ofensive fulgeratoare, care a determinat SUA sa ia in calculoptiunea unei interventii, in timp ce companiile americane si-au evacuat angajatii. Guvernul irakian a pus in aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului, in fata avansului rapid al insurgentilor islamisti catre capitala. Combatantii din gruparea radicala sunita Stat Islamic in Irak si Levant (SIIL), care se afla la mai putin de 100 de kilometri de Bagdad, avanseaza spre capitala Irakului pe strazile aproape pustii, cu magazinele inchise, pornind din provinciile al-Anbar, din vest, Salaheddine, din nord, si Diyala, din est.
Profitand de confuzia fortelor irakiene, care si-au abandonat posturile, mii de islamisti au preluat incepand de marti controlul asupra orasului Mosul si provinciei Ninive, din nord, asupra Tikrit si a altor regiuni din provincia Salaheddine, precum si asupra unor sectoare din provinciile Diyala, din est, si Kirkuk, din nord. Islamistii controlau inca din ianuarie orasul Fallujah, aflat la 60 de kilometri vest de Bagdad.
Confruntari puternice aveau loc vineri dimineata intre armata irakiana si insurgentii care, dupa ce au intrat in provincia Diyala, incearca sa preia controlul asupra capitalei Baaquba, situata la 60 de kilometri de Bagdad.
In fata lipsei de reactie a puterii de la Bagdad dominata de siiti si a armatei de a stopa avansul islamistilor, presedintele american Barack Obama a declarat ca echipa sa de securitate nationala analizeaza „toate optiunile”, dar a exclus trimiterea trupelor pentru o interventie militara. Un oficial american a evocat insa posibilitatea unor atacuri cu drone.
In acest context, seful diplomatiei irakiene, Hoshyar Zebari, a admis ca fortele de securitate au fost depasite de situatie, in special la Mosul. Aflat la putere din 2006, premierul Nuri al-Maliki, un siit contestat de rebelii suniti si considerat drept un autocrat atat de criticii suniti, cat si siiti, le-a cerut triburilor sa „infiinteze unitati de voluntari” pentru a ajuta fortele irakiene.
Stabilitatea Guvernului condus de al-Maliki este insa amenintata de diviziunile confesionale si acuzatiile lansate de minoritatea sunita, care s-a declarat in mai multe randuri persecutata. De altfel, insurgentii din gruparea SIIL au gasit o anumita sustinere in randul populatiei sunite din regiunile cucerite.
– Guvernul irakian pune in aplicare un plan pentru apararea Bagdadului
Guvernul irakian a pus in aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului, in fata avansului rapid al insurgentilor islamisti catre capitala, dupa ocuparea mai multor teritorii din nordul tarii, a anuntat vineri Ministerul de Interne.
„Am pus in aplicare un nou plan pentru protejarea Bagdadului„, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ministerului, generalul Saad Maan, in timp ce insurgentii se afla la mai putin de 100 de kilometri de capitala irakiana.
– Locuitorii din capitala sunt ingrijorati
Intr-o inregistrare audio publicata miercuri, unul dintre liderii SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, i-a indemnat pe insurgenti „sa se indrepte spre Bagdad”, in conditiile in care gruparea radicala continua, in paralel, sa comita atentate sangeroase.
Intre timp, in capitala locuitorii sunt ingrijorati de inaintarea SIIL, considerata de Washington drept una dintre „cele mai periculoase” grupari teroriste din lume.
„Populatia se simte abandonata, lipsita de protectie”, a declarat, ingrijorat, Abu Alaa, in varsta de 54 de ani. „Oamenii ies mai putin din casa, deoarece se tem. Rebelii se afla la portile Bagdadului si pot sosi dintr-un moment in altul„, spune si Zeid, jurnalist.
Intre timp, la nord de Bagdad, companiile americane care lucreaza pentru Guvernul irakian in sectorul apararii si-au evacuat angajatii americani de la baza aeriana din Balad, in provincia Diyala, spre capitala irakiana, potrivit Departamentului de Stat.
In cel de-al doilea oras al tarii, Mosul, islamistii continuau sa tina ostatici aproape 50 de cetateni turci la consulatul turc, dar si 31 de soferi turci.
Pe fondul violentelor, aproximativ o jumatate de milion de locuitori au plecat din Mosul. Intre timp, in sud, la Kirkuk, fortele kurde detin pentru prima oara controlul asupra orasului multietnic, pe care au promis sa-l apere in fata islamistilor, dupa retragerea armatei irakiene.
– Cursul petrolului, in crestere
Dupa o audiere prin videoconferinta a trimisului special ONU in Irak, Nickolai Mladenov, Consiliul de Securitate a condamnat „actele de terorism” din Irak si a facut apel la dialog intre fortele politice.
In schimb, Rusia a apreciat ca evolutiile reprezinta „esecul total” al invaziei din 2003 a Statelor Unite, care si-au retras trupele din Irak la sfarsitul lui 2011.
Potrivit expertilor militari, in randurile SIIL se afla numerosi combatanti straini, precum si fosti membri ai serviciilor de securitate ale lui Saddam Hussein, inlaturat de la puetre in urma invaziei americane.
Potrivit lui Riad Kahwaji, director la Institute for Near East and Gulf Military Analysis, un numar cuprins intre cel putin 10.000 si 15.000 de insurgenti islamisti se afla in nordul Irakului.
Avand baza in vestul Irakului, SIIL, care a fost respinsa de Al-Qaida, s-a infiltrat in Siria, unde controleaza sectoare importante din provincia Deir Ezzor, din nord-estul tarii. In prezent, lupta cu alte grupari rebele din Siria.
In contextul amplificarii violentelor, exista temeri privind perturbari in onorarea contractelor in domeniul petrolier de catre Irak, iar cursul petrolului continua sa creasca in Asia.
Sursa: Mediafax