Vezi VIDEO
Situatia de la Sighetu Marmatiei a cazut in ridicol. In cele cinci zile care au trecut de la nenorocirea abatuta asupra municipiului s-au dat asigurari repetate ca riscurile unor noi deflagratii au fost indepartate, dar, cu toate acestea, nimeni nu are curajul sa reconecteze imobilele de pe strada Corneliu Coposu la reteaua de electricitate. Decizia e amanata de la o ora la alta, iar conform viceprimarului Ovidiu Nemes “responsabilii o dau din colt in colt cu explicatiile”, fara sa poata garanta ca zona este sigura.
Edilul spune ca se incearca sa se arunce pisica in curtea administratiei locale. “Nu vrea niciunul sa isi ia responsabilitatea de a da drumul la curent si ne pun pe noi in fata, de parca am avea la primarie specialisti in gaz si in explozii”, a aratat el revoltat, pentru eMaramures.
Decuplate de la retea sunt patru institutii din centrul orasului Sighet – primaria, administratia financiara, parchetul si judecatoria, precum si aproximativ 40 de locuinte de pe strada Coposu. Oamenii care locuiesc in zona sunt intr-o situatie critica avand in vedere ca nu au nicio posibilitate de a-si incalzi casele cata vreme si reteaua de gaz e decuplata.
Fortati de imprejurari si de declaratiile contradictorii ale celor care au facut verificari ale retelei de gaz in zona calamitata, reprezentantii Primariei Sighetu Marmatiei au convocat astazi, 24 februarie, o sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta. “Nu este atributia noastra, dar incercam sa sensibilizam autoritatile si sa rezolvam aceasta situatie creata la consumatorii casnici si institutii”, a explicat Nemes.
Una dintre deciziile luate a fost aceea de a cere reverificarea zonei Sincai si Coposu, atat pe reteaua de distributie publica, precum si in locuintele sighetenilor. “Berg Gaz va trebui sa faca un raport scris in acest sens. Am luat de asemenea decizia de a trimite o adresa catre Agentia Nationala de Reglementare a Energiei pentru a ne trimite experti care sa reevalueze situatia in Sighetu Marmatiei, pe intreaga retea”.
Zona afectata de explozii va fi pe mai departe monitorizata iar primaria va trimite o informare si catre Institutia Prefectului in ideea de a gasi sustinere si o rezolvare cat mai rapida a problemei de la Sighet.
Cele doua explozii de pe Coposu au avut loc duminica, 19 februarie, la un interval de noua ore una de cealalta. In acest caz, procurorii au decis sa inceapa urmarirea penala impotriva firmei de distributie a gazului in Sighetu Marmatiei, Berg Sistem Gaz, dar si ancheta la fata locului continua.
Numarul total al victimelor a fost 21, din care 17 spitalizate si 15 in stare grava. Doua dintre persoanele ranite in urma celei de-a doua deflagratii se zbat intre viata si moarte, pe sectii de terapie intensiva din Bucuresti. In paralel maramuresenii strang fonduri pentru a ajuta familiile victimelor si totodata se fac donatii de sange pentru pacientii din capitala.
Sursa: Larisa Cordea