Medicul Cristian Oancea, managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, oraș unde incidența a depășit valoarea de 10 cazuri la mia de locuitori, evaluează ca fiind gravă situația în sistemul sanitar din țara noastră. Marea problemă o reprezintă faptul că nu mai sunt suficienta paturi pentru Terapie Intensivă, tocmai de aceea consideră că ar trebui să cerem ajutor țărilor din jur, ca să transferăm acolo pacienții cu COVID-19 aflați în stare gravă.
„Noi am mai găsit resurse sanitare ca să mai fim câteva zile apți pentru a deservi COVID-19. Însă cred că trebuie cerut ajutor extern, mai ales pentru paturile ATI. (…) Țările din jur ar putea să ne ajute. Trebuie să facem ceva: nu putem să externăm în ritmul în care internăm și e clar că urmează un colaps. (…)
În acest moment, la noi nu mai avem paturi libere pentru cei cu forme grave și foarte grave (cu COVID-19 – n.red.). Începând de mâine putem să mai avem 40-50 de paturi libere, dar doar pentru cei cu forme moderate. Majoritatea internată e nevaccinată. (…)
Vorbim de drepturi, dar uităm de obligații. Dacă ne vaccinăm și ne testăm, panta va ajunge să fie descendentă.(…) Am putea vorbi de un blocaj în sistemul sanitar din România, mai ales pe ATI”, a susținut medicul Cristian Oancea, duminică, într-o intervenție telefonică la Digi24.
Managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara are și un mesaj pentru cei care au ieșit în stradă, protestând faţă de certificatul verde şi faţă de vaccinare, opunându-se restricțiilor impuse de pandemie: „îi invităm să ne spună unde să mai punem paturi”.
Nu este singurul medic care dă astfel de avertismente. De exemplu, și managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, medicul Florin Roşu, afirmă că lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută, din cauza ratei scăzute a vaccinării şi dezinformării populaţiei. Un mesaj similar are și Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftziologie „Marius Nasta” din București, care a catalogat drept „disperată” situația din spital.
Premierul Florin Cîțu refuză să ceară ajutor extern
Totuși, premierul Florin Cîțu nu vrea să ceară ajutor extern. Șeful Guvernului a precizat de curând că nu este nevoie deocamdată să fie activitat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru spitale, însă a transmis managerilor de spitale că, dacă nu iau decizii rapide, vor fi schimbați.
„Ştiţi foarte bine că aşa cum România a trimis echipe medicale în Slovacia, Italia, întotdeauna dacă este nevoie vom activa acest Plan. El este acolo. Nu trebuie să facem ceva special. Sunt sigur că cei căror … sau Grecia … noi am trimis echipe de fiecare dată. Dacă va fi nevoie, vom activa. Deocamdată nu este nevoie”, a declarat, joi, Florin Cîţu.
Premierul a adăugat atunci că decizia privind transformarea unei secţii într-un ATI pentru pacienţii Covid, care să asigure numărul de paturi necesar, nu este la preşedinţii de consilii judeţene sau la primari. El a făcut apel la managerii de spitale şi şefii de secţii să rezolve rapid chestiunile acestea, în cazul în care situaţia o impune, altfel pleacă acasă şi vin alţii în loc.
Totodată, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a oferit sâmbătă României ajutorul ţării sale: „sistemul de sănătate ungar are capacitatea, iar dacă aveţi nevoie de ajutor în tratarea pacienţilor, vă puteţi baza pe noi”, a scris acesta pe Facebook, citat de Digi 24. Mesajul oficialului maghiar a venit și în contextul incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.
Amintim că și azi, deși e weekend, avem un număr mare de îmbolnăviri: aproape 9.000 de cazuri noi de COVID și 150 de morți. De asemenea, 1.440 sunt internate la ATI, în creștere față de sâmbătă când în spitale erau 1.412 la Terapie Intensivă.
În ceea ce privește incidența COVID, azi încă un județ a intrat în scenariul roșu – este vorba de Sibiu, care sâmbătă avea o incidență de 2,95 cazuri/mie, iar duminică rata a crescut la 3,54. Cea mai mare incidență rămâne în Ilfov (9,38), în creștere față de ieri. Urmează Capitala, cu un nou record absolut de 8,98%, și Timișul (7,81). Peste pragul de 5 se mai află Cluj (5,73) și Galați (5,50). Mai sunt verzi, cu o incidență de sub 2 cazuri/mie, Covasna (1,65) și Harghita (1,49).
De asemenea, doar 8 paturi mai sunt libere la ATI în toată țara pentru pacienții COVID.