Procesul lui Victor Ponta, acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor, in dosarul Turceni-Rovinari, incepe astazi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, chiar in ziua in care PSD decide soarta premierului, dupa trimiterea acestuia in judecata.
UPDATE – Ponta, inaintea sedintei PSD si a inceperii procesului: „Sper ca toata lumea sa tina cont de Ziua Pacii”
Cu aproximativ o ora inainte de inceperea sedintei Comitetului Exectiv al PSD, Victor Ponta a tinut sa marcheze Ziua Internationala a Pacii printr-o postare pe Facebook, in care spune ca spera ca toata lumea sa tina cont de aceasta zi.
„Ziua Internationala a Pacii – o sarbatoare a Organizatiei Natiunilor Unite de care sper sa tina cont toata lumea, mai ales cei din zonele de conflict de pe glob. De multe ori cred ca din cauza tumultului de zi cu zi uitam de puterea creativa extraordinara pe care o are buna-intelegere. O zi frumoasa tuturor!”, a scris luni Victor Ponta pe Facebook.
Luni, de la ora 12.00, este primul termen stabilit de judecatorul de camera preliminara pentru verificarea masurilor asiguratorii si preventive din dosar.
Cu o ora mai devreme, PSD se va intruni in sedinta Comitetului Executiv National, care ar urma sa decida „soarta” premierului Victor Ponta, dupa trimiterea acestuia in judecata.
Duminica, Liviu Dragnea s-a intalnit cu mai multi lideri ai PSD, la final spunand ca au fost discutate detalii tehnice si de organizare pentru sedinta Comitetului Executiv National de luni.
„Am cerut secretarului general ca saptamana aceasta, pana azi, sa pregateasca documentele pentru CEx-ul de maine, unde trebuie sa adoptam data Congresului, regulamentul de organizare a scrutinului universal, pentru ca presedintele PSD va fi ales de toti membrii. De asemenea, propunerile de modificare a Statutului, care trebuie sa fie adoptate intai in CEx, apoi prezentate in Congres”, a precizat duminica Dragnea.
Cea mai importanta decizie va fi insa legata de situatia lui Victor Ponta in fruntea Guvernului. Liviu Dragnea spunea ca premierul are in continuare sprijinul partidului.
Tot presedintele interimar al PSD declara, sambata, ca nu se ia in discutie o varianta de rezerva pentru Victor Ponta, deoarece nu se discuta despre „planuri bazate pe anumite ipoteze si ca PSD nu este un partid atat de mic incat sa fie luat prin surprindere”. „Vom avea discutii in partid, dar este importanta si decizia premierului. Noi avem un prim-ministru, avem de guvernat o tara, sunt probleme, nu suntem ipocriti“, mai spunea Liviu Dragnea.
Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a dat un prim semnal in ceea ce priveste sustinerea lui Victor Ponta de catre coalitie, in noul context al trimiterii in judecata a premierului. El a precizat, duminica, intr-o emisiune televizata, ca „este obligatoriu ca actuala coalitie de guvernare sa se reuneasca si sa discute situatia aceasta”.
„Probabil ca intram intr-o criza politica, imi este greu sa anticipez care va fi reactia premierului, vom vedea si sigur ca, fara doar si poate, e obligatoriu ca actuala coalitie de guvernare sa se reuneasca si sa discute situatia aceasta”, a mentionat el.
Tot luni, PNL ar urma sa depuna motiunea de cenzura impotriva Guvernului.
Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata, alaturi de alte patru persoane, in dosarul Rovinari-Turceni, pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.
Vineri, Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European, si Manfred Weber, presedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, au cerut demisia premierului Victor Ponta, ca urmare a trimiterii acestuia in judecata pentru fapte grave de coruptie.
Tot vineri, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag Gunther Krichbaum a declarat pentru MEDIAFAX, privind trimiterea in judecata a premierului Victor Ponta, ca, intr-o democratie, un oficial ar trebui sa isi dea demisia de indata ce ajunge in atentia procurorilor.
Sursa: Agerpres