Vezi VIDEO
In Joia Mare din Saptamana Patimilor, in biserici se savarseste denia celor 12 Evanghelii. E una din cele mai importante slujbe, care reitereaza calvarul prin care a trecut Mantuitorul Iisus Hristos, de la prinderea Sa in Gradina Ghetsimani pana la rastignirea pe cruce intre cei doi talhari. Un moment important in cadrul deniei este scoaterea Sfintei Cruci din Altar si asezarea ei in mijlocul bisericii. Dupa acesta slujba, nu se mai trag clopotele pana in noaptea de Inviere, la miezul noptii.
In Saptamana Patimilor, in fiecare seara se savarsesc denii, slujbele uterniei care se oficiaza in seara zilei precedente. Una din cele mai importante denii este cea a celor 12 Evanghelii. In Joia Mare se citesc pasaje de la toti cei patru sfinti evanghelisti, credinciosii veniti in lacasurile de cult aducandu-li-se in memorie cateva dintre cele mai importante momente din viata Mantuitorului.
Este vorba despre Cina cea de Taina, prinderea Domnului Iisus Hristos in Gradina Ghetsimani, ducerea in fata lui Pontiu Pilat, patimirile si purtarea crucii spre Golgota, rastignirea intre cei doi talhari si apoi rostirea celor sapte cuvinte pe Cruce: „Parinte, in mainile tale imi incredintez sufletul”.
„Aceste evanghelii au darul de a rememora, de a ne face sa retraim toata drama pe care a trait-o Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru intreaga umanitate, pentru ca El si-a asumat patima si pacatele intregii umanitati, a murit si cu moartea Sa a calcat pe moartea noastra – „Cu moartea pre moarte calcand si celor din morminte viata darauindu-le”, a explicat arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, PS Iustin Sigheteanu.
In cadrul slujbei din Joia Mare, cel mai important moment il reprezinta scoaterea Sfintei Cruci din Sfantul Altar si purtarea ei pana in mijlocul bisericii.
„Se ia crucea din Sfantul Altar, din spatele sfintei mese, si cel mai mare din sobor, preotul sau arhiereul o ia pe umarul drept si o poarta in procesiune urmand sa fie asezata in mijlocul bisericii, unde atat soborul sfintitilor slujitori, cat si credinciosii dupa aceea fac trei metanii si se inchina si saruta picioarele Mantuoitorului rastignit pe Cruce”, a aratat PS Iustin Sigheteanu.
Apoi, Crucea este luata din mijlocul bisericii pentru denia de vineri seara. Dupa slujba celor 12 Evanghelii se obisnuieste, mai ales in Transilvania, sa nu se mai traga clopotele pana in noaptea de Inviere, la miezul noptii, cand „te cuprind fiori sfinti de bucurie, insemnand ca in acel moment s-a dat vestea Invierii Domnului din morti”.
Sursa: Camelia Tocaci