Se discută mult în aceste zile că CCR nu ar mai putea abroga anularea alegerilor prezidențiale. Numai că acest argument nu rezistă, căci, așa cum CCR, după ce a validat primul tur al alegerilor prezidențiale, a putut, depășindu-și competența, să le anuleze, CCR poate, la fel, să anuleze anularea, corectând în felul acesta o aberație. CCR nu are decât să abroge fructul propriei aberații și să lase societatea să-și revină la normal.
Anularea primului tur al alegerilor prezidențiale arată clar cât de profundă este degradarea în care au fost aduse instituții ale țării și ale vieții ei academice și culturale. Cu vizibilă incultură civică, unii se înghesuie acum în cursa candidaturilor la președinție – când orice cetățean responsabil știe că o anulare ilegală a alegerilor (unii spun prima din 1866 încoace!) este de condamnat. Cei care se înghesuie ignoră împrejurarea că un președinte al țării nu va putea fi legitim fără abrogarea deciziei CCR și alegeri curate.
În vreme ce, în mod firesc, cetățeanul matur pledează pentru normalizarea juridică a crizei, fie și în pofida unui „președinte” care perseverează în încălcarea Constituției, decidenții României de azi atestă că nu știu ce înseamnă „european” și, cu atât mai puțin, „euroatlantic”. Destul să arunci o privire în „programele” lor, zise „proeuropene”, ca să observi că obiectivele nu sunt specifice – chiar dacă se enunță ținte de așteptat în precara situație în care au adus țara. Mai grav, ei nu pricep ce implicații grave are segregarea cetățenilor după criteriile lor vizibil prostești.
Acum asistăm și la o culme a ridicolului. Partide care, în campania electorală recentă, își jurau să nu coopereze unele cu altele, iar alegătorii le-au votat, se iau acum la braț, dovedind că pentru ele nimic nu contează. Se vede că la decidenții lor alegerile se reduc la aritmetică.
La ora actuală, cunosc mai bine România și Occidentul cei emigrați acolo – diaspora. Membrii ei i-au votat pe cei care propun ca România să se dezvolte scuturându-se de impostorii și corupții care vor să o sechestreze. Votul diasporei este un test. La acest vot, decidenții de azi au luat undeva în jur de 10%, cu toate manipulările știute. Este falsă asumpția că diasporenii nu ar cunoaște nevoile din țară și țările în care trăiesc acum.
Decidenții de azi nu stăpânesc noțiunile pe care le aruncă în scenă. Nu-i de mirare, căci cei mai slab calificați dintre candidații la prezidențiale și inși cu pregătire sesizabil carentă sunt cei care negociază „guvernarea proeuropeană”. Pe deasupra, adăugarea de candidați botezați în albiile care au făcut atât de mult rău României în ultimele decenii denotă cât de adâncă este debusolarea guvernanților.
Urmare a calității joase a decidenților, a pregătirii lor încropite, cu efectele cunoscute, în România s-a pierdut, din păcate, sensibilitatea pentru abordări cuprinzătoare. S-a și ajuns – grație nivelului jos al discuției cultivat de instituțiile pe care decidenții au apucat să le „formateze” – ca cel care se revendică din principii, vederi largi și morală să fie desconsiderat. „Învingătorul” este de obicei șmecherul, oportunistul, licheaua care a reușit să se strecoare. (Andrei Marga)
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult