Evenimentul, deosebit de important pentru România, e organizat de către fundaţia Hope&Homes for Children (HHC), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) şi Grupul la Nivel Înalt pentru Copiii României.
Printre vorbitori se numără şi prinţesa Marina Sturdza (preşedinte onorific al organizaţiei HHC). Ea a precizat că tinerii din sistemul de protecţie a copilului, invitaţi şi ei la conferinţă, vor avea un cuvânt de spus în stabilirea strategiei finale.
“România a fost mulţi ani privită ca o gaură neagră în ce priveşte protecţia copilului, dar, dacă în trecut se vorbea de peste 100.000 de copii instituţionalizaţi, am ajuns în scurt timp la mai puţin de 40.000. Foarte important e că a fost stabilită o metodologie, un ghid de bune practici, şi că suntem un exemplu pentru ţările care se confruntă cu aceleaşi probleme ca noi”, a precizat prinţesa.
Ioana Nedelcu, subsecretar de stat în cadrul ANPDC, a explicat că strategia întocmită de guvern pentru tinerii care depăşesc perioada legală de şedere în centrele de protecţie a copiilor vizează acordarea de locuinţe sociale, locuri de muncă, sprijin financiar, precum şi consiliere psihologică.
“Constatăm că avem tineri la 20 de ani care nu sunt pregătiţi pentru viaţa independentă. O mare problemă o pun tinerii cu dizabilităţi, pentru că unii dintre ei nu vor putea trăi niciodată pe cont propriu”, a spus aceasta, precizând că guvernul se gândeşte să înfiinţeze un sistem paralel pentru protecţia tinerilor bolnavi care nu pot fi integraţi socio-profesional.
“În 2005 au ieşit din instituţiile de protecţie 2.491 de adolescenţi. Acum există în sistemul public şi în cel rezidenţial 6.857 de tineri cu vârste peste 18 ani, iar 9.453 au între 14 şi 17 ani. Pentru toţi aceştia trebuie elaborat un plan de integrare socială (…) Aportul HHC este foarte important pentru noi. Aş putea spune că e cea mai puternică fundaţie care activează pe linie de protecţie a copilului în România”, a mai spus Nedelcu.
Odată cu începerea conferinţei naţionale, HHC Maramureş a inaugurat şi noul sediul al fundaţiei din Baia Mare, care a fost amenajat într-o veche centrală termică, evident modificată şi utilată la standarde internaţionale. Un punct important pe ordinea de zi a manifestării a fost lansarea oficială a ghidului de proceduri pentru integrarea socială a tinerilor care ies din instituţiile de protecţie a copilului, realizat de HHC şi organizaţia Salvaţi Copiii.
La eveniment a participat şi Alfred Bulai, secretar de stat, preşedinte al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, precum şi Rick Foulsham, director executiv Hope&Homes for Children Marea Britanie.
Sursa: Larisa Tivadar