Vezi VIDEO
Asistenta sociala ramane unul din domeniile care absoarbe fonduri semnificative. Sunt situatii in care bugetul unei primarii pe intregul an a fost mai mic decat totalul banilor veniti de la Agentia de Plati si Inspectie Sociala Maramures pentru plata ajutoarelor sociale. In acest context, reprezentantii institutiei au semnalat ca ar fi de preferat sa se gaseasca o alternativa pentru persoanele aflate in nevoi care ar trebui motivate sa lucreze decat sa primeasca un sprijin financiar.
Aproape 200 de milioane de lei s-au cheltuit in 2014 pentru achitarea diferitelor ajutoare sociale destinate maramuresenilor. Sumele sunt insemnate daca se tine cont ca, in unele localitati, fondurile venite de la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala Maramures pentru acest capitol au fost mai mari decat intregul buget al comunitatii locale pe intregul an.
“Am incercat sa fac o analiza sau o comparatie intre fondurile pe care sase primarii din judetul Maramures de pe intreg teritoriul judetului le-au primit. Am pus in acest mic tabel populatia pe care o au, numarul de angajati ai primariei, din care persoane cu atributii in asistenta sociala. Pentru mine, aceasta comparatie a fost oarecum surprinzatoare, sunt situatii in care sumele alocate prin AJPIS depasesc cu mult bugetele acelor primarii”, a declarat directorul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Ovidiu Morar.
Oficialii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures au mai aratat ca ar fi de preferat sa fie gandita o varianta in care beneficiarii acestor ajutoare sa fie motivati sa lucreze decat sa stea cu mana intinsa pentru a primi bani.
„Pe de alta parte, cred ca deschide o alta portita spre discutii vizavi de sumele acestea care arata ca banii acestia se dau unor persoane si ca poate ar fi mai eficient daca, in aceleasi conditii, acelor persoane aflate intr-o stare de risc social li s-ar acorda servicii. Daca veti deschide poarta catre o discutie mai ampla ce nu-si are locul aici e necesitatea dezvoltarii unor servicii sociale care sa faca mai utila aceasta interventie a statului, a autoritatii centrale pentru cei aflati in situatii de risc social”, a precizat Ovidiu Morar.
Reprezentantii AJPIS Maramureş au subliniat faptul că de lucru este si la corelarea numarului de angajati pe partea sociala in primariile din judet cu sumele alocate. La fel de necesara este si asigurarea logisticii corespunzatoare.
Sursa: Camelia Tocaci