Vezi VIDEO
Pensionarii vor putea sa-si cumpere alimentele de baza la preturi mai mici. Asta dupa ce guvernantii au aprobat memorandumul pentru cosul de solidaritate. Multi dintre varstnicii maramureseni considera insa ca mult mai de folos le-ar fi majorarea pensiilor, tinand cont de cheltuielile ridicate pe care le au la intretinere. Intre timp, gradul de saracie se accentueaza tot mai mult, fapt demonstrat si numarul insemnat de solicitari primite pentru o masa calda la cantina de ajutor social din Baia Mare.
La viitoarele economate, pensionarii ar urma sa-si cumpere alimentele de baza mai ieftin cu 20-30 % fata de restul magazinelor. Un astfel de economat a mai existat in Baia Mare, dar a fost inchis pentru ca produsele au fost scumpite treptat, pana cand preturile au ajuns mai piperate decat in supermarketuri.
“Acest lucru s-a mai intamplat in urma cu vreo patru ani si niciun an nu a durat pana cand preturile in aceste economate au devenit mai mari ca in supermarket”, a declarat presedintele Consiliului Judetean al Persoanelor Varstnice Maramures, Stefan Lupsa.
Reprezentantii pensionarilor din judet sunt de parere ca mai degraba ar trebui marite pensiile decat sa se ia masuri de tipul infiintarii economatelor. “Dupa mine, ar fi mai bine sa fie pensia marita pentru ca atunci poti sa-ti cumperi ce vrei. Cu marirea gazului, curentului – asta este un lucru mai greu decat alimentatia, unde e o persoana singura sau doua consuma mai putin. Cheltuielile sunt prea mari”, a precizat o pensionara, Fortensia Muresan.
Ca traiul este tot mai greu o recunosc si baimarenii care lucreaza la cantina de ajutor social. Conform acestora, niciodata n-au fost atatea cereri cate sunt de la inceputul acestui an. In aprilie a fost un varf, numarul solicitarilor depasind 400. Pe perioada de vara, la unitatea sociala din Baia Mare servesc masa mai putine persoane in conditiile in care familiile sarace incerca sa isi castige un ban din munca sezoniera.
“In prezent avem 200 de asistati. Numarul lor creste odata cu inceperea cursurilor, din 15 septembrie, atunci avem o avalansa de solicitari. Incep copiii scoala. In perioada de vara se descurdca mai bine, mai merg la muncile campului, mai gasesc munci ocazionale”, a precizat seful Serviciului Asistenta Speciala, Mariana Godja.
Partea proasta e ca, in timp ce numarul de asistati creste, fondurile necesare hranei se sunt tot mai mici. In prezent exista bani doar pentru asigurarea a circa 187 de portii.
Sursa: Camelia Tocaci