![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Zeci de tineri institutionalizati din Maramures au iesit in acest an din sistemul de protectie a copilului. Tinerii respectivi beneficiaza, printre altele, de consiliere si chiar sprijinire pentru gasirea unui loc de munca sau a unei locuinte. Numai ca acest pas nu e deloc usor pentru cei care ies din sistemul de protectie a copilului, dupa cum recunoaste unul dintre tinerii care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii intr-un centru de plasament.
Ioan Kristof are acum 20 de ani, iar 16 ani i-a petrecut in Baia Mare, intr-un centru de plasament. Ulterior, tanarul a fost transferat la Bucuresti pentru ca acolo era familia sa naturala. Conform legislatiei, adolescentul trebuia sa fie dus intr-un centru in localitatea in care sunt si parintii sai. In ianuarie, Ioan Kristof a iesit din sistem, iar acum recunoaste ca intampina dificultati pentru a reusi sa duca o viata normala.
“Am fost in sistemul de protectie a copilului. Am iesit de la Bucuresti. Am copilarit aici 16 ani si apoi am fost transferat la Bucuresti, deoarece a aparut legea ca unde ti-s parintii, acolo trebuie sa fie si copilul, asa prevede legea. Eu am iesit din sistem de acolo din Bucuresti, cei de acolo dau vina pe Maramures, sa-ti iei drepturile de aici”, a declarat Ioan Kristof.
Tanarul a reusit sa se angajeze la o societate de prelucrare a lemnului din Sighetu Marmatiei, insa problema sa arzatoare e gasirea unei locuinte. Ioan Kristof spune ca momentan locuieste la fosta concubina a bunicului sau, femeia fiind singura care l-a cautat pe vremea cand isi ducea existenta intr-un centru de plasament. Tanarul spera ca in cele din urma sa fie ajutat sa-si gaseasca o locuinta, mai ales ca o fundatie americana i-a promis ca ii va oferi anumite servicii.
“As avea nevoie de o locuinta pentru ca eu stau cu fosta concubina a bunicului, ne e foarte greu, pentru ca bunica are o singura camera, nu are baie, si e foarte greu.De o locuinta as avea nevoie si mai mult ma supara faptul ca nu m-au ajutat cei de la protectia copilului si m-au trimis ca pe o minge de bowling, du-te acolo, la Bucuresti imi spun ca am domiciliul in alt judet, acum nu mai stiu incotro sa o iau”, a mai spus Ioan Kristof.
Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures incearca acum sa ia legatura cu asistentul social din capitala, care s-a ocupat de cazul lui Ioan Kristof, pentru a-l ajuta pe baiat sa obtina o locuinta.
“Din informatiile noastre, in 2010 s-a facut incetarea masurii de plasament in Maramures si delegarea competentelor si luarea unei masuri de protectie la DGASPC Ilfov. A urmat programul celor de acolo, in momentul in care a finalizat studiile s-a facut incheierea dosarului. El lucreaza si locuieste la rudele din Sighet. Nu am reusit sa luam legatura cu asistentul social, incercam sa luam legatura cu acest asistent social in vederea discutiilor pentru o fundatie americana care ar putea sa-i ofere anumite servicii, inclusiv o locuinta”, a explicat directorul adjunct al DGASPC Maramures, Augusta Mos.
Anul acesta, zeci de tineri institutionalizati au iesit din sistemul de protectia copilului. Conform datelor DGASPC, 18 tineri au parasit casele de tip familial, alti 26 au iesit din plasamentul familial, iar alte opt solicitari au fost in cazul celor aflati in asistenta maternala. Alti 15 tineri au fost reintegrati in familiile lor naturale.
Conform legislatiei, la iesirea din sistem, celor in cauza li se ofera banii de alocatie ce le-au fost retinuti intr-un cont bancar pe perioada cat au fost institutionalizati. In plus, acestia sunt consiliati, indrumati si sprijiniti pentru gasirea unui loc de munca sau a unei locuinte.
Sursa: Camelia Tocaci