Şoferii care îşi împrumută maşina şi refuză să le dea poliţiştilor date despre cel care a condus autoturismul, în cazul unui accident, plătesc amenzi mai mari ca până acum.
Astfel, dacă până acum proprietarul unei maşini trebuia să plătească 625,5 lei în cazul în care cel căruia îi împrumuta maşina făcea vreo ilegalitate, acum amenda poate ajunge până la 2.900 de lei, potrivit prevederilor din noul Cod rutier.
Proprietarii maşini pot plăti suma de aproape 3.000 fără să aibă posibilitatea să achite jumătate din valoarea amenzii în termen de 15 zile.
Totul se întâmplă în cazul în care „şoferul de ocazie” a făcut o ilegalitate cu acel autoturism, iar proprietarul refuză să dea date despre respectiva persoană sau, şi mai rău, furnizează Poliţiei informaţii false.
Potrivit noii legi, proprietarul maşinii trebuie să dea date despre „şoferul de ocazie” precum numele, prenumele, codul numeric personal, datele referitoare la domiciliu sau reședință.
Dacă până acum proprietarul maşinii împrumutate trebuia să plătească o amendă de 652 lei în caz de achitare rapidă, acum acesta ar trebui să dea o sumă cuprinsă între 1.305 lei şi 2.900 de lei.
În plus, proprietarul nu va mai avea posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile, ci va trebui să o achite integral.
Amenzi mult mai mari pentru firme
De la această lege nu fac excepţie nici firmele, iar în cazul lor amenzile sunt mult mai mari.
Dacă o firmă refuză să precizeze numele persoanei care conducea mașina în timp ce, spre exemplu, a trecut pe roșu, amenda poate să ajungă până la 14.500 de lei.
Noile modificări ale Codului rutier se aplică începând de marţi, 1 februarie.