Vezi VIDEO
Termenul de reabilitare a statiei de epurare din Baia Mare este de 14 luni. Practic, toate lucrarile din cadrul acestui proiect trebuie realizate pana la data de 31 decembrie 2015, orice cheltuiala in plus urmand a fi platita din bugetul propriu al societatii Vital. Tocmai de aceea, pentru a putea demara acest contract, conducerea operatorului regional de apa si canal solicita un fond de rezerva de 3 milioane euro pentru cheltuielile ce depasesc acest termen.
Cererea Vitalului a fost discutata astazi, 21 octombrie, in plenul Consiliului Local, conducerea societatii explicand, pas cu pas, stadiul acestui proiect si obligatiile ce trebuie asumate pentru ducerea lui la bun sfarsit. Situatia critica in care a ajuns aceasta investitie a fost cauzata de nenumaratele contestatii ce au ajuns pana in instanta si de procedurile greoaie ale Legii Achizitiilor Publice.
“Procedura de achizitie pentru acest contract a fost prima lansata pe SEAP, tocmai datorita importantei si necesitatii realizarii acestui proiect. Din pacate, legea achizitiilor publice a permis taraganarea acestei achizitii pana acum. S-au parcurs etapele de atribuire a contractului, de contestare, solutionarea contestatiilor, reevaluarea, contestarea in instanta si s-a ajuns pana la Curtea de Apel Cluj cu acest contract. Din pacate si acolo lucrurile au fost taraganate, din cauza expertizelor repetate ce au fost solicitate pentru solutionarea acestei contestatii. In acest moment suntem pe muchie de cutit cu acest contract, prin prisma termenului de realizare a lui”, a explicat Zamfir Adoreanu, consilierul managerului general al societatii Vital.
Mircea Mecea, director tehnic al societatii Vital, a explicat necesitatea acestei investitii, a carei valoare totala se ridica la suma de 10 milioane de euro.
“Este vorba despre introducerea in fluxul tehnologic a fermentarii namolului, ceea ce ar elimina mirosul si, totodata, s-ar produce biogaz, ce ar putea fi utilizat ca si combustibil. Producerea gazului nu este o cerinta principala a locuitorilor din Baia Mare, acestia dorind, in primul rand, sa fie eliminat mirosul din zona statiei de epurare”, a explicat Mircea Mecea.
Directorul tehnic a declarat ca societatea Vital a inceput procesul de licitare pentru acest proiect in urma cu 3 ani de zile si ca fondurile sunt declarate eligibile pana la 31 decembrie 2015. Mecea a explicat ca riscurile pierderii acestui proiect sunt extrem de mari, societatea Vital putand chiar sa isi piarda autorizatiile de mediu si sanatate in cazul in care statia de epurare nu va fi reabilitata.
“Daca nu realizam acest proiect in urmatoarea perioada, Vitalul se confrunta cu cateva riscuri, printre care retragerea autorizatiilor de mediu, sanitare si a Apelor Romane, mai mult, poluam emisarul trecand peste acei indicatori care sunt ceruti de legislatia europeana, Vitalul poate ajunge sa cheltuiasca suplimentar prin amenzi si cred ca este bine sa ne asumam acest risc, pentru ca din graficul de executie am constatat ca termenele mai pot fi reduse”, a adaugat Mircea Mecea.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a explicat ca aceasta investitie, inclusiv fondul de rezerva de 3 milioane de euro, nu va afecta tariful la apa si canalizare pentru baimareni, tinta principala a administratiei publice locale fiind plafonarea pretului pe care il platesc consumatorii Vital, atat pentru apa, cat si pentru apa uzata.
“Am reusit, impreuna cu societatea Vital, sa ne tinem de cuvant si suntem printre putinii, daca nu singurii, care nu am majorat tarifele pentru apa si canalizare, iar lucrul acesta s-a intamplat in pofida tuturor investitiilor si obligatiilor care erau acum 4-5 ani adoptate. In perspectiva viitoarelor contracte pe fonduri europene, cele pe POS 2, e important sa stim cum negociem si cum sa abordam relatia cu finantatorii astfel incat sa putem sa plafonam aceste tarife”, a declarat Catalin Chereches.
Reprezantantul Consiliului Local in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Societatii Vital, Vasile Barbul, a precizat ca acest fond de rezerva ar putea ramane neatins, in masura in care atat Vitalul, cat si consultantul si constructorul din acest proiect vor face tot posibilul pentru a scurta termenele de executie.
“Sa nu se inteleaga ca noi, din start, estimam ca vom cheltui o suma de pana la 3 milioane de euro. Societatea Vital, consultantul si constructorul au obligatia sa faca toate demersurile pentru ca acest obiectiv sa fie finalizat pana cel tarziu in 31 decembrie 2015. Eu cred ca acest lucru este perfect realizabil, cred ca o buna parte din suma destinata acestui proiect se refera la utilaje ce pot fi aduse pana in 31 decembrie si cred ca societatea Vital nu va fi nevoita sa cheltuie niciun leu de la buget. De aceea le solicit sa intreprinda masurile necesare si sa faca presiune ca aceasta lucrare sa fie gata pana la 31 decembrie”, a declarat Vasile Barbul.
Soarta proiectului va fi decisa in urmatoarea sedinta a AGA, atunci cand actionarii se vor pronunta cu privire la crearea acestui fond de rezerva si demararea urgenta a tuturor procedurilor legale.
Sursa: Tania Purcaru