Comisia Europeana cere Olandei sa revizuiasca legislatia care impune restrictii angajatilor romani si bulgari ce urmeaza sa fie detasati in aceasta tara, Guvernul olandez riscand sesizarea Curtii Europene de Justitie, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.
Potrivit comunicatului, CE indeamna Olanda sa respecte libertatea prestarii serviciilor in spatiul Uniunii Europene. Potrivit legislatiei olandeze, companiile din orice alt stat european trebuie sa obtina permise de munca pentru anumiti angajati care ar urma sa fie detasati temporar pe teritoriul olandez. Reglementarea olandeza se aplica angajatilor care sunt cetateni romani si bulgari, precum si imigrantilor extracomunitari care lucreaza deja in companii din alte tari europene.
Comisia Europeana considera ca solicitarea permiselor de munca reprezinta o incalcare a Tratatului UE in privinta libertatii furnizarii serviciilor.
Solicitarea CE adresata Olandei are forma unei „opinii argumentate”, a doua etapa in cadrul procedurii „infringement”, conform Articolului 258 al Tratatului UE. Daca autoritatile olandeze nu raspund satisfacator in urmatoarele doua luni, Comisia Europeana se poate adresa Curtii Europene de Justitie (CEJ).
Pentru detasarea in Olanda in vederea prestarii unui contract de servicii de catre angajati romani sau bulgari ai unei societati cu sediul intr-un alt stat membru decat Olanda, obtinerea de permise de munca este in continuare obligatorie. Aceasta reglementare se aplica si pentru angajati ai unei companii din Uniunea Europeana care sunt detasati la o filiala a acesteia in Olanda, dar si pentru cei care sunt angajati temporar de o agentie cu sediul intr-un stat membru si care sunt detasati temporar in Olanda pentru a presta un contract de servicii.
Acordarea permiselor depinde de o evaluare a situatiei pe piata de munca din Olanda. Acest lucru inseamna ca autoritatile olandeze pot refuza sa elibereze un permis de munca si pot verifica daca sarcina data persoanei detasate nu poate fi efectuata de alti angajati indreptatiti la un tratament preferential, inainte de a elibera permisul. Tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei nu contin derogari pentru Olanda in privinta libertatii prestarii serviciilor si detasarii de personal. Posibilitatea unor derogari pentru Olanda vizeaza doar libera circulatie a fortei de munca, dar nu si detasarea de personal in vederea prestarii de servicii.
Sursa: Mediafax