Doisprezece laureati ai premiului Nobel pentru Pace ii cer presedintelui Barack Obama sa dezvaluie amploarea folosirii torturii de catre americani dupa atentatele din 11 septembrie 2001, cerand publicarea unui raport parlamentar despre tehnicile de interogare folosite de CIA, relateaza AFP. La inceputul lui august, Obama, el insusi laureat al premiului Nobel pentru Pace, a recunoscut in termeni foarte directi ca Statele Unite au practicat tortura. „Am torturat oameni”, a declarat el. Publicarea raportului Senatului cu privire la aceste practici a fost amanata de nenumarate ori din cauza disputei cu CIA, care se opune desecretizarii anumitor informatii.
„Marturisirea presedintelui Statelor Unite ca tara sa a practicat tortura este o prima etapa pentru ca aceasta sa poata inchide un capitol sumbru al istoriei”, afirma aceasta scrisoare semnata, intre altii de arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu si fostul presedinte al Timorului Oriental Jose Ramos-Horta. „Publicarea raportului comisiei pentru Informatii din Senat va fi o ocazie pentru tara si lumea intreaga sa vada, cu anumite detalii, in ce masura administratia americana si reprezentantii sai au autorizat, ordonat si practicat tortura pe fiinte umane„, adauga scrisoarea publicata pe site-ul TheCommunity.com.
Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, CIA a capturat zeci de persoane suspectate de legaturi cu Al-Qaida si a folosit „tehnici de interogare dure”, care includeau privarea de somn, dezbracarea detinutilor sau simularea inecului.
Cand a recunoscut folosirea torturii la inceputul lui august, Obama a amintit ca a interzis aceste metode inca de la sosirea sa la Casa Alba, dar a avertizat asupra oricarei judecari „prea moralizatoare” a acestei perioade. In scrisoarea lor, cei 12 laureati ai premiului Nobel pentru Pace subliniaza ca vor fi extrem de atenti la urmarile acestui raport.
„In saptamanile care vor veni, vom fi atenti, din diferite colturi ale lumii, la publicarea unui raport al Senatului privind programul torturii Statelor Unite care a plasat tara la o rascruce de drumuri”, scriu ei.
„Ramane de vazut daca Statele Unite vor inchide ochii la consecintele actelor lor (…) sau daca vor lua masurile necesare pentru regasirea principiilor pe care se fondeaza tara”, aduga ei.
Sursa: Mediafax