Vezi VIDEO
Fermierii, dar si procesatorii de carne cer cat mai curand reducerea TVA cu 15%, de la 24 la 9%. Ei spun ca altfel nu pot face fata concurentei din tarile europene, unde cota este mult scazuta. In plus, evaziunea fiscala este ridicata in domeniu, iar reducerea TVA ar fi solutia pentru a scoate la suprafata toata productia de carne.
Discutia pentru reducerea TVA la carne, dar si la legume, fructe si lapte se poarta de cel putin doi ani. Reprezentantii fermierilor spun ca acest lucru este necesar pentru a putea face fata concurentei venite din celelalte state europene.
”Este o chestiune de echilibrare a pietei. Nu trebuie sa uitam ca suntem stat membru al Uniunii Europene si colegii din alte tari vin cu TVA redus la aceste produse, ceea ce este in defavoarea producatorilor romani, fermierilor in general. Sigur, niciun procesator de carne nu are interesul sa plateasca cu 24% in plus pe materia prima cand poate sa o ia la o valoare mult mai mica din comertul intracomunitar”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.
In plus, aceste diferente de pret duc si la cresterea evaziunii fiscale. Din datele Asociatiei Romane a Carnii, evaziunea este de aproximativ 13 miliarde de euro, adica 75% din TVA-ul care ar trebui incasat la bugetul de stat. Reducerea pe care o vor fermierii si producatorii este de 15 procente. Pentru ca efectul sa fie cel scontat, ei spun ca trebuie analizat tot lantul de achizitii, incluzand aici si pretul de achizitionare a materiilor prime si a furajelor. Daca TVA-ul la acestea ramane neschimbat, atunci trebuie gasita o modalitate de returnare mult mai rapida a TVA-ului.
”Toate imput-urile, furajele, tot ce cumpara fermierii pentru a produce carne, energie, combustibili, le cumpara cu 24%. Daca vor vinde cu 9%, este o diferenta de 15% pe care ei o vor recupera dupa un anumit timp prin rambursarile de TVA care nu sunt mai rapide de 45 de zile de la verificarile finantelor. Ceea ce ar crea un dezechilibru in cash-flow-ul acestor ferme. Deci daca nu se va avea in vedere inclusiv lantul din aval necesar producerii de carne si lapte, producatorii nu vor fi chiar atat de dornici sa vanda cu un TVA redus si ei sa cumpere cu 24% tot ceea ce au nevoie in procesul de productie,” aduaga Claudiu Franc.
In solicitarile lor fermierii se bazeaza si pe succesul inregistrat de reducerea TVA la paine. Acest punct va fi un atu in negocierile care se vor purta la inceputul lunii viitoare cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu finantatorii romani.
Sursa: Sonia Rajnita