Autoritatile germane au cerut companiei Facebook sa cenzureze mesajele rasiste, iar reteaua de socializare, cea mai mare platforma online de acest tip din lume, a spus, joi, ca va analiza acest lucru in mod foarte serios, informeaza DPA.
Grupurile rasiste si de dreapta din Germania, care acuza frecvent mass-media de cenzura in ceea ce le priveste, au dezvoltat retele puternice pe Facebook, unde numerosi „prieteni” isi exprima aprecierea, prin „like-uri”, fata de comentarii jignitoare la adresa refugiatilor care sosesc zilnic in aceasta tara.
Ministrul german al Justitiei, Heiko Maas, le-a scris sefilor din Germania si Europa ai
Facebook, pentru a le cere o intalnire, pe 14 septembrie, pentru a discuta despre acest subiect. „Utilizatorii retelei Facebook critica faptul ca, in ciuda plangerilor facute, compania nu previne in mod eficient mesajele si comentariile rasiste si xenofobe”, potrivit scrisorii obtinute de DPA.
Maas a mai spus ca utilizatorii au primit adesea mesaje potrivit carora acele comentarii nu incalcau politicile comunitatii Facebook. De asemenea, acesta a spus ca Facebook este obligat prin lege sa stearga comentarii care sunt considerate ilegale. Facebook a declarat pentru DPA ca se va intalni cu ministrul german si ca ia in serios aceste ingrijorari exprimate de Maas, dar nu a mentionat daca a fost de acord cu data propusa de acesta.
Un purtator de cuvant al Facebook a declarat ca mesajele rasiste nu sunt permise pe Facebook. „Facem apel la oameni sa nu foloseasca platforma noastra pentru a raspandi ura”, a spus acesta. Avand in vedere ca autoritatile din Berlin se asteapta sa primeasca pana la 800.000 de cereri de azil politic, grupurile xenofobe s-au mobilizat, mai ales in estul Germaniei, in timp ce in restul tarii se arata a fi mai toleranta.
Germania a actionat rapid in a primi populatie din Siria si alte zone afectate de razboaie, insa le-a cerut refugiatilor care sosesc din Balcani sa se intoarca in tarile lor.
Anul trecut, grupul antiislamic Pegida a folosit Facebook ca principal canal pentru a organiza demonstratii saptamanale la Dresda.
Legislatia germana nu cere comunitatilor online sa filtreze mesajele de pe retelele de socializare, dar le obliga sa stearga materialele considerate ilegale dupa ce companiile primesc plangeri in acest sens.
Sursa: Mediafax