Presedintele Traian Basescu ii solicita Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, intr-o scrisoare transmisa luni, sa reanalizeze posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei.
„Avand in vedere ca, pana la aceasta data, nu au fost luate masuri pentru restabilirea ordinii constitutionale si inlaturarea efectelor intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta indicate, va solicit sa reanalizati posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a acestei ordonante de urgenta pentru considerentele precizate in scrisoarea din 4 iulie. In cazul in care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti in vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers”, se arata in scrisoare.
Presedintele Basescu precizeaza ca pe 4 iulie, in temeiul articolului 80 alineatul 2 din Constitutia Romaniei, i-a solicitat Avocatului Poporului sa analizeze posibilitatea de a sesiza CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG nr. 49/26 iunie 2014, in conformitate cu articolul 146 litera d) din Constitutia Romaniei, republicata si cu articolul 13 alineatul (1) litera f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.
El mentioneaza ca la acea data a semnalat ca prin actul normativ respectiv a fost incalcat regimul constitutional referitor la emiterea OUG, precum si dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata.
Seful statului arata ca prin atributia Avocatului Poporului de a sesiza direct CCR in cadrul unei proceduri speciale s-a avut in vedere ca drepturile si libertatile cetatenilor sa fie mai bine aparate.
In acest sens, presedintele Basescu ii solicita Avocatului Poporului sa ia in considerare si punctul de vedere al societatii civile fata de incalcarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor prin mentinerea in vigoare a acestei ordonantei de urgenta.
„Statul de drept reprezinta una dintre valorile supreme ale poporului roman si presupune obligativitatea respectarii Constitutiei si a jurisprudentei Curtii Constitutionale. Instituirea unui climat de legalitate implica recunoasterea drepturilor si libertatilor cetatenilor, iar un rol aparte in aceasta privinta revine Avocatului Poporului care are posibilitatea sa asigure, prin parghiile constitutionale si legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale”, conchide seful statului.
Sursa: Agerpres