Vezi VIDEO
Pagubele facute de mistreti pe culturile agricole ale maramuresenilor au constituit din nou subiect de discutie la intalnirea de ieri, 1 aprilie, organizata la Prefectura Maramures cu reprezentantii fondurilor de vanatoare. Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, spune ca trebuie pus piciorul in prag pentru a nu se dezbate la infinit aceasta problema fara a fi luate masuri concrete in vederea limitarii pagubelor. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a gasit si solutia potrivita: demisia sefilor fondurilor de vanatoare.
Modificarea prevederilor referitoare la vanatoare din Codul Silvic a primit aviz negativ din partea sefului statului, Klaus Iohannis. In plus, proiectul privitor la inlaturarea sau prevenirea prejudiciilor cauzate de animalele salbatice se afla in dezbatere la Camera Deputatilor. In lipsa realizarii unor corectii la legislatia specifica domeniului, reprezentantii institutiilor abilitate recunosc ca e greu ca despagubirile sa poata fi acordate.
„Noi am incercat sa prevenim si sa impartim paguba in functie de cum isi indeplineste fiecare obligatiile. Nu poti pune doar in carca unuia sau a celuilalt. Discutam de oameni nevoiasi, daca ar avea nu si-ar face plantatiile pe langa paduri. Cei care au nu cer”, a explicat consilier in cadrul Directiei Juridice din Prefectura Maramures, Diana Laar.
Pe de alta parte, prefectul judetului Maramures le-a pus in vedere sefilor fondurilor de vanatoare ca discutiile nu mai pot continua in acelasi mod si ca trebuie sa se treaca la lucruri concrete. In acest context, sefilor de vanatoare li s-a atras atentia ca ar trebui sa faca un pas decisiv si sa-si dea demisia.
“Am asteptat doi ani la cat necaz ii pe voi sa demisionati unii, sa ziceti nu mai pot. As dori, uite cum politicienii isi dau demisia, si unii primari sa ziceti: gata, nu mai pot si pun jos. Ramanand fondurile fara sefi, cineva va striga: hop, e bai. Inca o data vreau sa demisionati. Nu mai puteti, efortul e foarte mare. Niciodata nu mi-a placut sa ne intalnim de dragul intalnirilor. Trebuie sa punem piciorul in prag”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
La randul sau, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj, Istrate Stetco, a fost extrem de vehement in ceea ce priveşte respectarea legislatiei si a regulamentelor in vigoare. El le-a cerut sefilor fondurilor de vanatoare sa-si faca datoria si sa indeparteze animalele salbatice din zonele culturilor agricole.
Sursa: Camelia Tocaci