Angajatii din sistemul de acordare a pensiilor, din cel sanitar si din educatie s-au alaturat protestelor de la Ministerul Finantelor. Astfel, astazi, 14 octombrie, aproximativ 100 cadre didactice s-au prezentat la Ministerul Educatiei pentru a protesta impotriva faptului ca Legea Educatiei va fi asumata de catre Executiv. Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si presedintele organizatiei maramuresene, Liviu Marian Pop, spune ca nemultumirea in randul dascalilor este cu atat mai mare cu cat actuala forma a pachetului legislativ nu este cunoscuta nici macar de catre sindicalistii prezenti in comisiile de dialog social ori de catre inspectorii din teritoriu.
In semn de solidaritate, dascalii ii vor sustine pe finantisti. Declaratia a fost facuta si de catre lideri de sindicat din Maramures, care au spus se alatura protestelor. Ei sunt nemultumiti de felul in care Ministerul Educatiei a mimat dialogul social in ceea ce priveste dezbaterile publice privind legea care ar trebui sa reformeze invatamantul din Romania.
Reprezentantii Sindicatului Liber din Invatamant Maramures spun ca nu au habar despre cum arata actuala forma a legii, in conditiile in care cea care a fost supusa dezbaterii publice a fost modificata in comisiile de invatamant din cele doua camere ale Parlamentului.
“Din punct de vedere al celor intamplate in sistemul de Finante, sustinem formele de protest ale angajatilor, iar cu siguranta in cel mai scurt timp vor izbucni si mai multe daca Guvernul Romaniei n-o sa-si dea demisia. Ne dorim in primul rand ca legea educatiei sa fie adoptata in urma unei dezbateri reale, nu printr-o asumare a guvernului. Nu stim inca forma, s-au aplicat modificari, dupa ce ca legea care a ajuns in comisia de invatamant de la Senat a fost aruncata la cos”, a declarat Liviu Marian Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si presedintele organizatiei maramuresene.
Nici inspectoratele scolare judetene nu au primit vreo informatie despre actuala forma a Legii Educatiei, in conditiile in care de la dezbaterile publice si pana acum au fost puse in discutie sute de modificari ale pachetului legislativ.
“Proiectul de lege a fost in dezbatere publica, normal s-au primit foarte multe propuneri si sugestii de la dascali, parinti si toti cei implicati in activitatea scolara. Noi nu stim ce ameliorari, ce imbunatatiri s-au adus legii si nu stim varianta pe care a aprobat-o Camera Deputatilor”, a spus Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Acesta a mai spus, in schimb, ca asumarea de catre Executiv a legii nu este sfarsitul lumii pentru invatamantul romanesc, intrucat orice lege este perfectibila si poate fi modificata…
Sursa: Catalin Tineghe