Solul martian este aparent propice existentei vietii, conform rezultatelor analizei primului esantion de sol recoltat de modulul american Phoenix Mars Lander, concluzie preliminara ce i-a facut sa exulte pe oamenii de stiinta care coordoneaza misiunea acestui modul de explorare. Oamenii de stiinta s-au abtinut insa sa comenteze daca o forma de viata primitiva ar putea trai pe Planeta Rosie.
”Nu exista nimic in compozitia chimica a acestei mostre de sol care sa impiedice existenta vietii. Din contra, compozitia solului martian pare chiar propice vietii, neexistand nici un fel de compusi toxici care sa impiedice dezvoltarea unor organisme primitive”, a declarat Samuel Kounaves, cercetator care interpreteaza datele obtinute de TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer) – instrument care descompune mostrele de sol martian in elemente simple prin incalzire pana la 1.000 de grade Celsius, aflat la bordul modulului Phoenix.
”Solul de pe Marte este la fel cu cel din gradina din spatele casei in care puteti planta fara probleme sparanghel, iar aceasta descoperire este extraordinara pentru noi”, a mai adaugat el.
Oamenii de stiinta au fost de asemenea surprinsi de aciditatea nu foarte ridicata a solului, corespunzatoare unei valori a pH-ului de 8 – 9. Rezultatele preliminare ale analizei primului esantion de sol indica faptul ca apa lichida a fost prezenta in solul martian intr-un anumit moment din istoria acestei planete.
Rezultatele acestei analize de sol martian sunt similare celor obtinute pe Pamant in urma analizarii unor esantioane de sol din regiuni desertice. Primul esantion de sol analizat provine din stratul superficial de la suprafata planetei, fapt care explica absenta urmelor de gheata a caror existenta a fost confirmata saptamana trecuta, la cativa centimetri adancime.
In urma incalzirii, esantionul de sol a eliberat dioxid de carbon, iar la temperaturi foarte ridicate a eliberat un volum scazut de vapori de apa.
Analiza fragmentelor de gheata cu ajutorul TEGA va oferi saptamana viitoare o serie de noi raspunsuri cu privire la trecutul planetei Marte. Daca in aceste mostre de gheata se afla impuritati, oamenii de stiinta ar putea afla foarte multe lucruri despre trecutul Planetei Rosii si despre istoria sa climatica.
Modulul de explorare Phoenix a asolizat in regiunea polului nord al planetei Marte la 25 mai intr-o misiune de 3 luni in care urmeaza sa preleveze si sa analizeze mostre de sol pentru a determina daca in acest mediu extraterestru exista apa si implicit daca este posibila existenta unor forme simple de viata. Phoenix nu este dotat cu instrumente care sa-i permita detectarea eventualelor micro-organisme fosile, aflate in stare de latenta sau poate chiar in viata, din solul acestei planete.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult