Cutremurele din Turcia şi Siria au readus în discuţie nivelul de pregătire a României în cazul unui seism de asemenea magnitudine. În acest sens, ministrul de Interne Lucian Bode a dat asigurări că suntem mult mai bine pregătiţi pentru o catastrofă, decât eram în urmă cu 7 ani. La Iaşi s-a deschis joi un poligon pentru antrenarea salvatorilor, iar în fiecare judeţ din ţară există containere cu echipamente şi echipaje pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.
Două containere pentru riscuri mutiple se găsesc în Cluj. Ambele sunt dotate cu toate echipamentele necesare salvatorilor pentru a interveni în diferite situaţii de urgenţă, dar şi cu aparatură de ultimă generaţie. „Containerul multirisc e foarte complex. Are accesorii de prim-ajutor, accesorii şi scule pentru stabilizat, tăiat şi demolat şi aceste echipamente, motofierăstrău”, arată Dan Ember, ISU Cluj.
„Orice mişcare mică este imediat depistată şi poate să fie auzită prin căşti. Are şi sistem de căşti”, a precizat Raed Arafat, şeful DSU.
Cinci containere ISU se găsesc şi în judeţul Maramureş. „Poate fi folosit atât la salvările de la înălţime de către alpinişti, cât şi la tăieri, consolidări de maluri şi generare de curent şi descarcerare”, a declarat Radu Bodea, ISU Maramureş.
Şi în Iaşi, salvatorii au la dispoziţie containere pentru situaţii de urgenţă. „Este o cutie magică cu de toate, pentru că pe el avem echipamente care ne ajută”, susţine Ivașcu Ciprian, ISU Iaşi. „Aici sunt măşti. Fiecare aparat e cu două măşti, atât pentru salvator cât şi pentru victima ce urmează a fi salvată”, arată el. 90 de containere pentru intervenţii de urgenţă sunt în toată ţara.