Regimul vegetarian poate avea un efect favorabil asupra diabetului, printr-un control mai bun al glicemiei – dupa cum sugereaza cateva studii. Cercetarile in privinta legaturii dintre vegetarianism si diabet (tratament si prevenire) pun in evidenta insa o relatie ‘imprecisa’, sustine dr Rodi Curie in Journal international de Medecine.
O recenta meta-analiza citata de passionsante.be a coroborat rezultatele unei serii de studii ‘solide’ realizate pe aceasta tema. Au fost retinute mai multe criterii, printre care observatia timp de cel putin o luna sau daca trecerea la regimul vegetarian putea constitui singura interventie cu caracter terapeutic. Analiza datelor arata, potrivit dr Courie, ca ‘adoptarea regimului vegetarian pare sa se asocieze cu un control mai bun al glicemiei la diabeticii de tip 2’. Acest efect este semnificativ in privinta scaderii hemoglobinei glicate (parametru de referinta care reflecta glicemia pe trei luni), dar nu si a glicemiei pe stomacul gol (in scadere, insa in proportii modeste).
Explicatia efectului pozitiv sta in aporturi mai mici de calorii, de energie furnizata de proteine, grasime si colesterol si mai mari in fibre si zaharuri cu continut glicemic scazut. Dr Courie apreciaza insa ca este prematur sa se recomande diabeticilor omnivori sa treaca la un regim vegetarian, dar le recomanda celor interesati sa se inspire din marile principii ale vegetarianismului, adica sa manance fructe si legume din abundenta.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres