Vezi VIDEO
Narciselor, Progresului, Alba Iulia sau Colonia Topitorilor sunt doar cateva dintre strazile din Baia Mare distruse de gropile pe care muncitorii de la firma de distributie a gazului le fac periodic in carosabil. Baimarenii care locuiesc in zonele vizate de lucrari spun ca s-au saturat ca din doua in doua zile sa se sape in acelasi loc si acuza faptul ca muncitorii vin, fac santuri in asfalt si…pleaca. In plus, ei sunt ingrijorati de faptul ca li s-a spus ca ar exista scurgeri din retelele aflate sub asfalt si ca rolul sapaturilor e acela de a permite gazului sa iasa la suprafata. De altfel, problemele de sub asfalt sunt dovedite si de gaurile care au fost facute in carosabil si care permit gazului sa iasa la suprafata. Astfel de “guri de aerisire” sunt intalnite si pe trotuare, dar si in parcarile de cartier – o solutie ingrijoratoare pentru defectiunile la reteaua de gaz.
Locuitorii de pe Narciselor sunt revoltati de faptul ca strada lor a ajuns sa arate ca dupa razboi. Imediat dupa ce se astupa o groapa, o alta revine in locul ei, insa nimeni nu misca un deget. „Nu intelegem, dar e foarte prost. Abia se acopera o groapa si observam ca e din nou la loc. Mai mult se vede ca se sta, tin groapa asa, dar nu se lucreaza”, a spus o locatara din zona. O alta baimareanca crede ca tocmai calitatea indoielnica a lucrarilor este de vina pentru santurile care rasar permanent. „Cred ca nu-i lucrarea de calitate. De foarte multe ori au facut gropi in acelasi loc, au tot sapat si nu vad pe nimeni ca lucreaza”.
Cativa muncitori au justificat situatia spunand ca exista scurgeri de gaze, motiv pentru care trebuie sa faca santuri frecvent. Baimarenii care locuiesc pe strazile afectate de sapaturi sunt insa revoltati, dar si speriati in acelasi timp, pentru ca, in loc sa se repare reteaua defecta, se merge pe o solutie care permite in continuare acumularea de gaze sub asfalt. Oamenii nu mai stiu ce sa creada si se intreaba pana cand vor mai fi nevoiti sa faca slalom printre gropile ivite peste noapte.
„Pe toata portiunea, uitati aici, dincolo, si pe cealalta parte! Acuma doua zile au sapat si acuma au sapat din nou! Da’ pana cand?! In cinci locuri au sapat! Eu nu mai inteleg! Astia neaparat vor sa faca fantana?”, s-a intrebat retoric un baimarean.
Reprezentantii primariei au aratat ca, in cazul in care compania de gaz trebuie sa faca interventii la reteaua de conducte nu e necesar sa ceara o autorizatie, astfel ca pot sa intervina dupa o simpla informare a primariei.
“Normal ca atunci cand e o problema de gaz, nu mai trebuie autorizatie de gaz. Vine, intervine si dupa aceea au obligatia sa refaca. Trebuie sa ne informeze ca vor sparge, si, printr-o simpla informare, ne anunta ca intervin intr-o anumita zona, dupa care ei trebuie sa refaca”, a precizat viceprimarul orasului Baia Mare, Dumitru Matei.
De cealalta parte, reprezentantii E.ON Gaz spun ca strazile ciuruite si pline de gropi ar fi incluse intr-un proiect de inlocuire a conductelor si bransamentelor subterane, dar ca reparatiile sunt unele de durata.
“E.ON Gaz Distributie continua lucrarile din cadrul proiectelor de investitii demarate anul trecut vizand reabilitarea conductelor si bransamentelor, in lungime de aproximativ 17 kilometri. Alte proiecte de inlocuire a inca 10 kilometri de conducte si bransamente din municipiul Baia Mare sunt planificate sa demareze in acest an, valoarea acestor investitii depasind 3 milioane lei”, a mentionat purtatorul de cuvant al companiei, Oana Demian.
Oficialii companiei de distributie a gazului au evitat sa raspunda daca lucrarile de interventie repetate care s-au facut pe anumite strazi au fost provocate de avarii pe retea, precizand doar ca reteaua invechita a orasului va fi schimbata in cadrul unui program mai amplu de investitii. De mentionat ca pe strazi cum e Narciselor solutia gropilor si gaurilor in carosabil e utilizata de muncitorii de la gaz de cel putin doi ani si ca banii dati in urma cu aproximativ cinci ani de Primaria Baia Mare pentru reabilitare s-au dus pe apa sambetei, deoarece asfaltul e distrus aproape in totalitate.
Sursa: Gabriela Kuhajda, Anca Popescu