Vezi VIDEO
Dupa trei luni petrecute alaturi de romii de origine romana care traiesc in orasul francez Lille, o tanara studenta crede ca modul de trai al familiilor aciuate la marginea orasului Baia Mare poate fi schimbat. Tanara de la facultatea baimareana de Asistenta Sociala e convinsa ca solutia o reprezinta integrarea naturala, prin proiecte pe termen lung, si spune ca primii pasi ar trebui sa fie amenajarea de locuinte sociale, respectiv stimularea angajarilor in randul acestei comunitati.
Proiectul de integrare a romilor de origine romana a fost pus in aplicare de catre Guvernul Francez in anul 2009, dupa ce numarul imigrantilor care s-au stabilit acolo a crescut ingrijorator de mult. In orasul Lille, patru terenuri de la marginea orasului au fost alese pentru a le construi romilor de origine romana locuinte sociale. Nu oricine a primit o astfel de casa, numita de catre francezi „mobil home”, ci doar cei care au intrunit anumite criterii.
„Criteriile dupa care sunt integrati in aceste locuinte sunt in primul rand nationalitatea – deci se adreseaza doar romilor romani -, trebuie sa aiba un nivel minim de limba franceza, nu trebuie sa aiba cazier judiciar si nu trebuie sa se fi intors cu avionul in Romania, pe banii statutului francez”, a aratat studenta care a facut practica printre romii din Lille, Ioana Danci.
Daca o familie reuseste sa primeasca o locuinta sociala, primeste drept de sejur, iar firmele specializate ii ajuta sa isi gaseasca un loc de munca, in timp ce copiii sunt trimisi la scoala sau gradinita. In plus, femeile pot participa gratuit la cursuri de limba franceza sau la diverse cursuri de formare profesionala, pentru a reusi sa se califice intr-o meserie.
Scopul final al proiectului nu este acela ca romii sa ramana in locuintele sociale, ci, cu timpul, sa devina independenti, sa reuseasca sa se integreze si sa aiba propria locuinta cu chirie. In opinia tinerei, o astfel de metoda de integrare ar putea fi pusa in aplicare si in orasul Baia Mare.
„Cred ca ar fi benefica o astfel de metoda si aici in Baia Mare. Ne aflam pe terenuri ca si in Franta. Instalarea unor mobil home-uri si stabilirea unor criterii pentru admiterea familiilor cred ca ar fi o motivare atat pentru ei, cat si pentru noi, de integrare a lor. Se plang foarte mult de faptul ca sunt discriminati si nu sunt ajutati, dar eu consider ca ambele parti trebuie sa dea pentru a putea reusi ceva”, a precizat Ioana Danci.
La auzul unei astfel de idei, romii de pe Pirita au fost mai mult decat multumiti, spunand ca ei sunt dispusi sa munceasca daca li se ofera aceasta sansa. Multi marturisesc ca au incercat sa isi caute ceva de lucru, dar agentii economici refuza sa ii angajeze.
„Noi cautam sa ne integram de ani de zile, dar nimeni nu s-a ocupat de noi. Daca am mers ca sa ne cerem un loc de munca, a zis ca nu are. Vedeti dumneavoastra, cum ii si acuma… Toate sunt patronate. Daca mergi la un patron sa soliciti un loc de munca iti spune “Dar ce vrei, sa te angajez pe tine? Dar nepotul meu nu ar manca ceva?” Si uite asa, nu ne gasim”, a aratat unul dintre localnicii de pe Pirita, Simion Tomita.
Pentru unii romi stabiliti in cocioabele de la marginea Baii Mari, cel mai important ar fi sa scape de conditiile improprii de trai de acolo iar copiii lor sa fie educati si sa creasca intr-un mediu civilizat. “Vrem sa ne dea o locuinta, sa ne fie copiii la scoala, sa nu mai fim aici, printre sobolani, sa nu fim chinuiti, sa fim si noi pe al nostru si sa fim cum ii lumea. Daca ne da de munca, de ce sa nu muncim?! Oriunde ne da de lucru, mergem”, a spus o alta femeie de pe Pirita, Angelica Moldovan.
Metoda franceza de integrare a romilor este un proiect de parteneriat intre o asociatie franceza si stat, care a subventionat constructia locuintelor sociale.
CITESTE SI:
* TRATATIVE – Primarul Chereches le-a promis romilor de pe Pirita ca le inchiriaza teren pentru colibe (VIDEO)
* PROTEST – Romii de pe „Pirita” au protestat in fata Primariei Baia Mare (GALERII VIDEO si FOTO)
* INCAPATANARE – Romii si-au ridicat corturi pe „Pirita” dupa „marea demolare” (VIDEO)
Sursa: Gabriela Kuhajda