Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an. Astfel, odata cu cresterea salariului minim brut pe tara garantat in plata la 540 lei, a crescut si indemnizatia de somaj de la 375 lei la 405 lei.
Aceasta era de 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, de 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani si 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Recent, printr-un act normativ, guvernul a stabilit ca ”persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, sa beneficieze de o prelungire cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj”. De asemenea, pentru somerii, care beneficiaza deja de indemnizatie de somaj, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni, de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv. Cuantumul acestei indemnizatii este diferentiat, variind in functie de stagiul de cotizare realizat.
Pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, la aceasta suma se adauga un procent diferentiat in functie de stagiul de cotizare, calculat prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Aceste cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt:
– 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
– 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
– 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
– 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Sursa: Ioana Osan